Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Darujte užitočne, darujte užitočné!

.elena Akácsová .názory

Možno aj vy máte doma alebo vo firme veci, ktoré nepotrebujete, ale inému by ešte dobre poslúžili a neviete, kam s tým. Možno nemáte veci, ale chceli by ste niečo dobré urobiť. Mirka Gúčiková preto spísala zopár tipov, kde a s čím môžete naozaj účinne pomôcť.

Elena Akácsová

Do vianočného dvojčísla, ktoré si práve môžete kúpiť, napísala naša spolupracovníčka Mirka Gúčiková veľmi sugestívnu reportáž Chudobnému všetko dobré? (fotil Boris Németh) o tom, ako funguje charita s vecami a oblečením, ktoré ľudia darúvajú chudobným a potrebným. Nie vždy sa však stretáva ponuka s dopytom, ľudia často „na charitu“ dávajú veci, ktoré sú nepoužiteľné, a ľuďom, ktorí zbierky organizujú, len pridávajú prácu a navyšujú náklady na dopravu, opravy, čistenie či likvidáciu.

Či už si niečo z nasledovných tipov Mirky Gúčikovej vyberiete, alebo si vo svojom okolí nájdete iný spôsob ako pomáhať, v mene všetkých Vám vopred ďakujeme! 

Darovať môžete všeličo, od oblečenia cez drogériu, potraviny, kreatívne potreby, kuchynské riady až po nábytok. Ak chcete darovať veci, ktoré budú pre prijímateľov naozaj užitočné, platí pravidlo dopredu sa na potreby informovať a držať sa inštrukcii organizácie. Môžete darovať čas a pracovať ako dobrovoľník, požičať skladovacie priestory, pomôcť s dovozom vecí alebo ich poslať poštou.

Sociálne sklady zbierajú široký sortiment materiálnych potrieb pre ľudí v núdzi. Oblečenie, obuv ale aj hygienické a čistiace potreby, hry, hračky, bytový textil, kuchynské potreby, potreby pre bábätká. Niektoré sa sústreďujú na odevy a obuv, ale môžete sa popýtať aj na možnosti darovania iných potrieb do domácnosti. Tie sú väčšinou nedostatkový tovar a organizácie ich radi prijímajú.

Organizácia Ain Karim (viac o sklade v článku), ktorá prevádzkuje odevný sklad v Šamoríne, pociťuje nedostatok pánskeho oblečenia na bežné nosenie (mikiny, tričká, bundy, rifle, športové veci a zimná a športová obuv). Darovať na vyrábanie drobných kreatívnych výrobkov môžete aj bižutériu, výkresy a kreatívne potreby. Ain Karim sa plánuje sťahovať a hľadá darcov na zariadenie nových priestorov. Potrebujú napríklad policové skrine, farebnú laserovú tlačiareň.

Odevný sklad je otvorený aj v priestoroch severného krídla Neogotického kaštieľa v Galante, v utorok a štvrtok od 13:00 do 16:30 tam môžete priniesť veci na darovanie. Aktuálne potrebujú dojčenské oblečenie a výbavičky. O prevádzku skladu sa starajú dobrovoľníčky, ak chcete pomôcť, spýtajte sa na možnosti.

Sociálny sklad prevádzkuje aj o.z. Maják (viac o sklade v článku) v Zlatých Moravciach. Vo svojom regióne nevyzbierajú veľa, potešte ich balíkom. Zbierajú naozaj všetko, čo ľudia potrebujú v domácnosti a na oblečenie (kritériom je bežné nosenie a zachovalé veci). Veľmi sa potešia školským a dojčenským potrebám. Momentálne akútne potrebujú posteľnú bielizeň, plachty a moderné oblečenie pre deti od 8 rokov.

V Bratislave-Petržalke odevný sklad – Sklad solidarity - prevádzkuje ho Slovenská katolícka charita, podmienky a otváracie hodiny nájdete na www.charita.sk

V hlavnom meste môžete pomôcť organizácii Depaul (viac o organizácii v článku) postarať sa o ľudí bez domova. Aktuálne potrebujú deky, plachty a uteráky, spodnú bielizeň, ponožky a hygienické potreby. Pomôcť tiež môžete stravnými lístkami, ktoré využijú na nákup potravín pre približne 200 ľudí bez domova, o ktorých sa denne starajú. Ich potreby sú špecifikované na www.depaulslovensko.org . V Bratislave sa ľuďom bez domova venuje aj Nota beneOZ Vagus, ako ich podporiť, nájdete na ich webových stránkach.

Zdá sa, že kostýmy a blúzky nenachádzajú ďalšie využitie, ale Klub mnohodetných rodín zbiera aj moderné oblečenie do práce a na slávnostnejšie príležitosti pre ženy a dievčatá. Síce sa sústreďujú najmä na bežné detské veci od 0 do 18, ale pomôžu aj oblečenie pre dievčatá a chlapcov na maturity a skúšky. Klub má sídlo v Bratislave a členov po celom Slovensku, kontaktovať ich môžete na kmr@kmr.sk.

Členovia Klubu v Košiciach založili stránku na pomoc mnohodetným rodinám so zdravotne znevýhodnenými deťmi. Veci, ktoré chcete darovať, im môžete ponúknuť na stránke www.mnohodetnerodiny.eu .

Individuálneho prijímateľa si nájdete aj cez www.podajdalej.sk, kde ľudia inzerujú svoje potreby a naopak vy môžete dať vedieť, čo chcete darovať.

Krízové centrum Dorka v Košiciach a košická pobočka organizácie Úsmev ako dar zbierajú oblečenie od 0 do 10 rokov, plienky, čistiace potreby a drogériu, funkčné spotrebiče, elektroinštalačný materiál. Úsmev ako dar pôsobí po celom Slovensku na www.usmev.sk nájdete pobočky a zariadenia bližšie k vám.

Charita sv. Alžbety n.o. vo Zvolene aktuálne zbiera najmä pánsku teplú obuv, ale potešia sa aj dámskej zimnej obuvi bez podpätku. Zbierajú tiež zimné vetrovky, najlepšie s kapucňami.

V Banskej Bystrici GalAnimus Apertus n.o., krajčírska dielňa, v ktorej pracujú odchovankyne detských domovov s momentálnym bydliskom v útulku svätého Michala, zbiera látky a nite. Kontaktujte ich na noanimusapertus@gmail.com .

Možno budete prekvapení ale druhý život môžete nájsť aj pre vašu starú bižutériu, roztrhané koráliky, zostatky tapiet a látok. Tieto a podobné veci môžete darovať spolu s kreatívnymi potrebami ako lepy, farby, farebný papier, štetce. Oslovte najbližší domov sociálnych služieb, domov dôchodcov alebo chránenú dielňu. Zariadenia, ktoré pracujú s deťmi alebo dospelými so zdravotným znevýhodnením alebo so seniormi často ako formu terapie organizujú tvorivé dielne, arteterapiu, kde z nepotrebných vecí a kreatívnych pomôcok zasa vznikajú krásne predmety.

Milovníci zvierat môžu prispieť granulami pre psov a mačky v útulkoch po celom Slovensku, mnohé v zime zbierajú aj staré deky a iné materiály na zateplenie búd.

Darované veci by mali byť funkčné a čisté. Oblečenie a obuv väčšinou zbierajú organizácie na bežné nosenie, vynechajte kostýmy, blúzky, vysoké opätky, obleky a košele, ak takéto veci organizácia nevyžaduje. Oblečenie by malo byť moderné, vek napovie, veci po starých rodičoch patria do kontajnerov na spracovanie textilu nie do charitatívnych zbierok. Pamätajte, že vaša pomoc bude efektívna len vtedy, ak dodržíte inštrukcie organizácie. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite