Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo matky berú hračky

.marína Gálisová .názory

Pred vyše rokom sa jedna americká matka na internete priznala, že vzala svojim deťom VŠETKY hračky. Podľa reakcií, ktoré si vyslúžila, by človek súdil, že ide o fanatičku so sadistickými sklonmi a treba na ňu ihneď poslať sociálku. Po roku sa zdá, že experiment s hračkoprázdnom vyšiel.

Marína Gálisová

Článok s názvom Why I Took My Kidsʼ Toys Away And Why They Wonʼt Get Them Back (Prečo som deťom vzala hračky a prečo im ich už nevrátim) napísala Ruth Soukup, matka dvoch dcér, aby zaznamenala svoju zaujímavú skúsenosť s premenami detského sveta.

Ruth má dve dcérky a tie dcérky mali hromadu hračiek. Alebo skôr hromady. (Rodičia detí v základoškolskom veku to poznajú.) Keď im tie hromady prerástli cez hlavu, objavilo sa niekoľko varovných symptómov. Deti nedokázali v hračkách udržať poriadok. Horšie však bolo, že nedokázali ani udržať pozornosť pri jednej hre, jednom zážitku, jednej hračke. Dieťa si nevedelo vychutnať príjemnú skúsenosť, napríklad na rodinnom výlete v zábavnom parku, pretože celý čas len žobronilo, aby mu kúpili hračku, suvenír. Rodičia neraz povolili a kúpili. Ešte častejšie nosili hračky do daru príbuzní. Detská izba praskala vo švíkoch.

Matka robila to, čo matky robievajú. Prosila, vysvetľovala, prečo je potrebné udržiavať si poriadok vo svojich veciach, občas aj hrozila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite