Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cirkevný škandál vrcholí

.martin Hanus .názory

V povolebnom Nemecku všetko smeruje k veľkej koalícii, no médiá sa venujú najmä prípadu limburského biskupa Tebartz-van Elsta a jeho predraženého biskupského sídla. V cirkvi to vrie, všetci sú zvedaví, aký postoj zaujme pápež František a málokto verí, že konzervatívny biskup škandál prežije. Nielen o tom v mojom pravidelnom Nemeckom diári.

Nemusíte vedieť ani slovko po nemecky, stačí si pozrieť titulnú obálku Spieglu: skvie sa na nej tragický hrdina týchto dní, biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst. Je vyobrazený v slávnostnom ornáte, na ktorom má vyšitú 500-eurovku - a za ním v kontrastnom pozadí tvár smutne zamysleného Františka. Kreatívny je aj titulok Gottes teurer Diener (Spiegel vtipne prehodil spoluhlásku a z tradičného spojenia Gottes treuer Diener, Boží verný služobník, vznikol Boží predražený služobník).

„Chudoba alebo túžba po prepychu – pri pápežovi Františkovi a biskupovi z Limburgu objavujú nemeckí katolíci dve tváre kléru,“ tak podáva Der Spiegel obraz celého príbehu (text nie je voľne dostupný), ktorý je v aktuálnej nemeckej diskusii určujúci: František, pápež chudoby verzus mamonárski biskupi ako Tebartz-van Elst, ktorí si radi užívajú luxus, limuzíny a dobre vybavené kancelárie. Spiegel píše, že tento prípad bude prvým testom, ktorý ukáže, či František myslí vážne to, čo zatiaľ zahaľoval do slov a giest.  

54-ročný Tebartz-van Elst bol kedysi nádejou konzervatívcov, veľa si od neho sľuboval aj Benedikt XVI., ktorý ho ustanovil za biskupa. 

Teraz však čelí dvom veľkým problémom: keď sa nedávno vrátil z Indie, zastavil ho redaktor Spieglu s videokamerou a pýtal sa ho, či tam nebol kvôli drahokamom, ktorými by si mal povykladať svoju súkromnú kaplnku. Biskup to rázne odmietol, bol tam vraj medzi “najchudobnejšími z najchudobnejších”. Redaktor sa pýtal ďalej, či tam neletel prvou triedou. Biskup to poprel, do Indie vraj použil o niečo nižšiu biznis triedu. Keď sa preukázalo, že to tak nie je, biskup vydal miestoprísažné vyhlásenie, že Spieglu nikdy netvrdil, že letel biznis triedou. Lenže celý rozhovor bol zaznamenaný aj na videokameru, nebolo teda problémom dokázať, že biskupova prísaha bola falošná. Prípadu sa z tohto dôvodu ujala prokuratúra a reálne hrozí, že Tebartz-van Elst bude prvý biskup v dejinách demokratického Nemecka, ktorému súd vymeria trest.

Ale ešte väčší problém má biskup s nákladmi na biskupské sídlo, ktoré prevýšili 31 miliónov eur, hoci pôvodne bola reč o troch či piatich miliónoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite