Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Župné voľby: O niečo ide v troch krajoch

.jozef Majchrák .názory

Keďže kandidáti na županov v jednotlivých krajoch sú už známi, možno sa bližšie pozrieť na to, aké súboje nás v regiónoch čakajú. Kde sa môžeme tešiť na zaujímavú politickú bitku a kde pôjde len o povinnú jazdu?

Jozef Majchrák

Začnime na východe krajiny. V Prešovskom kraji sa zopakuje súboj z predchádzajúcich župných volieb medzi Petrom Chudíkom, ktorého podporuje Smer, a Jánom Hudackým z KDH. Hudacký vtedy  dokázal uhrať slušný výsledok  v niektorých obvodoch na Spiši a v Prešove, ale v „rusnáckych“ obvodoch Svidníka, Stropkova a Bardejova ho Chudík porážal s vysokým rozdielom. Hudackému nepomohla ani masívna kampaň pred druhým kolom (Volíme župana, nie vajdu), v ktorej sa svojho protivníka snažil spojiť s kupovaním rómskych hlasov. Výsledkom bolo, že kandidát Smeru v druhom kole volieb s prehľadom zvíťazil. Keďže sociodemografické a politické charakteristiky kraja nepustia, podobný scenár sa dá čakať aj teraz v novembri.

V Košickom kraji v minulých voľbách kandidát Smeru a maďarských strán Zdenko Trebuľa suverénne vyhral už v prvom kole nad slabým pravicovým kandidátom Jánom Sülim. Trebuľa má aj v týchto voľbách podporu SMK a Mosta, čo je v Košiciach stále významný faktor. Maďarskí voliči tvoria približne dvadsať percent všetkých voličov v kraji a vo voľbách sa zvyknú disciplinovane riadiť straníckymi odporúčaniami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite