Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Aj urážkami žije kultúra

.juraj Kušnierik .názory

Pre umelca, ale aj pre novinára, ktorý o umení píše nie je nič horšie, než nezaujať. Vďaka Facebooku a editoriálu v JeToTak.sk si však na to v poslednej dobe nemôžem sťažovať.

Juraj Kušnierik

Najprv prišiel facebookový status Miša Havrana: "Juraj Kušnierik si môže o finalistoch Anasoft litera myslieť čo chce, no porovnať Ondra Štefánika s Dominikom Dánom ukazuje kam sa dostane literárna kritika, keď ju robia diletanti." Ďalej ma označuje za síce "osvieteného" (vďaka, Mišo), ale predsa len amatéra s "kamarátšaftenským" prístupom. 

Ako to už na FB býva, strhla sa divá diskusia, mnohí Michala utvrdzovali v jeho presvedčení, niektorí s ním nesúhlasili. Od známej slovenskej autorky som sa napríklad dozvedel, že som kedysi dávno napísal čosi zlé o Elfriede Jelinek. Nevadí, že Elfriedu Jelinek mám rád a nikdy som o nej nepísal. Zlý pocit - podobne ako v známom vtipe - zostal.

Naozaj, ako som si mohol dovoliť porovnať Štefánika s Dánom (a skonštatovať, že Dán je - zatiaľ - lepší)? Nuž, dovolil som si to preto, lebo mi to tak pripadalo: na jednej strane kniha, v ktorej je - podľa mňa - niekoľkonásobne viac slov než treba a ktorej autor sa - podľa mňa - neúspešne snaží spliesť dokopy kriminálny triler s filozofickými úvahami, na druhej celkom prosté, na status veľkej literatúry neašpirujúce detektívky, ktorých autor má ucho pre normálny dialóg, cit pre atmosféru vystihujúce skratky a vie čitateľa udržať v napätí. A propo: v článku o finalistoch Anasoft litery som Bezprstému mestu venoval jeden krátky odstavec.

Nevadí. Cena Anasoft litera bola o to napínavejšia (hlavne, keď sa mimo porotu dostala informácia, že Štefánikovo

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite