Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odtrhnú sa nemeckí katolíci od Ríma?

.martin Hanus .názory

V nemeckej politike sa po voľbách nič zaujímavé nedeje – Merkelovej CDU stále zvažuje, či pôjde do odskúšanej veľkej koalície s SPD, alebo prelomí historické tabu a skúsi to so Zelenými. Oveľa väčší rozruch je však v nemeckej katolíckej cirkvi. Viac v mojom pravidelnom Nemeckom diári.

Začneme však z iného konca: najväčšou mediálnou bombou týchto dní je rozsiahly rozhovor, ktorý poskytol magazínu Der Spiegel sýrsky diktátor Bašar Asad (rozhovor nie je voľne dostupný). Je to podobné, ako keby dal americký prezident rozhovor Al-Džazíre. Spiegel totiž s Asadom nemá zľutovanie: jeho reportéri priamo zo Sýrie informujú, čo tam stvárajú Asadovi vojaci (ale aj džihádistickí povstalci), magazín tiež obvinil režim, že stojí za chemickým masakrom z 21. augusta a pripojil sa k tým, ktorí nedávno žiadali vojenský útok na Asada.

Dvaja redaktori, ktorí sa so sýrskym prezidentom zhovárali dve hodiny priamo v Damašku, boli dobre pripravení, no vo výsledku sa rozhovor ukázal ako Asadov podarený marketingový ťah. Asad je totiž úplne iný než Muammár Kaddáfí, ktorý novinárov vždy šokoval svojimi fantazmagóriami. Je oveľa racionálnejší než bol Saddám Husajn, má umiernené a kultivované vystupovanie, pričom z jeho odpovedí je zjavné, že dobre rozumie západnej mentalite a vie, k akému publiku sa prihovára.

Keď ho Spiegel vyzýva, nech odstúpi, pretože by tým ušetril veľa utrpenia, Asad odpovedá: „Zabíjanie nevinných, bombové útoky, celý ten terorizmus, ktorý Al-Kájda priniesla do krajiny – ako to súvisí s mojím úradom?“ Spiegel namieta, že jeho vojaci aj tajné služby majú na svedomí časť zločinov. Asad: “Musíme bojovať proti terorizmu, aby sme bránili našu krajinu. Priznávam, že pri presadzovaní tohto rozhodnutia sa urobili aj chyby. (...) Sme predsa všetci len ľudia.Spiegel mu pripomína masaker v meste Hula, ktorý na mieste  zdokumentovali aj jeho reportéri a zistili, že je zaň zodpovedný režim.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite