Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moralisti sú pro-death

.marína Gálisová .názory

Nemám rada tých, ktorí moralizujú. Niežeby som neuznávala morálku. Práve naopak, morálka je podľa mňa omnoho dôležitejšia ako zákony (hoci zároveň nemôžem neuznať očividný fakt, že zákony morálku tiež ovplyvňujú).

Marína Gálisová

Niežeby som neuznávala ľudí, ktorí o morálke kážu. Ale kázať o morálke je podľa mňa niečo celkom iné ako moralizovať. Medzi kazateľom a moralizátorom je priepastný rozdiel.

Kazateľ hovorí o morálke tak, že nás pre ňu dokáže nadchnúť. Predloží nám ju ako nasledovaniahodný ideál a počúvajú ho ešte aj rodení rebelanti. A to nemusí byť vôbec duchovnou osobou. Často sú to práve kazatelia naskrze svetskí, ktorým sa podarí zapáliť ľudí pre morálku. Ba mnohí z nich by sa označeniu za kazateľa vehementne vzopreli. Mala som šťastie, že som ich stretla a stále stretávam dosť.

Zato moralista – alebo moralizátor – hovorí o morálke tak, že by pre ňu nenadchol ani toho, kto veľmi túži konať morálne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite