Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sú ľudia Homo demens?

.martin Hanus .názory

Najvýznamnejší nemecký týždenník varuje pred preregulovaným štátom. A tiež sa pozrieme, ako sa Merkelovej súperi sami deštruujú počas predvolebnej kampane. Viac v mojom pravidelnom Nemeckom diári.

Der Spiegel rozhodne nie je libertariánsky časopis: Aj v rozsiahlom texte „Der Nanny-Staat“ z aktuálneho čísla (text nie je voľne prístupný) ubezpečuje, že pravidlá diktované štátom sú nevyhnutné, lebo „sloboda vlkov znamená smrť jahniatok“.

Spiegel však varuje: keďže všetky strany sa stali paternalistickými, rozmnožujú sa všemožné pravidlá, ktoré zasahujú do toľkých oblastí života, až je ohrozená sloboda jednotlivca. 

Najčerstvejším príkladom posledných dní je predvolebný návrh strany Zelených, ktorá chce verejným kantínam prikázať povinný deň bez mäsa, takzvaný „Veggie Day“. Nemci majú regulácie síce vcelku radi, ale proti tomuto návrhu sa dvihol veľký odpor na Twitteri a Facebooku.

Týždenník prináša aj ďalšie príklady regulácie životného štýlu. Vládna komisia navrhuje zaviesť daň na nenasýtené mastné kyseliny, aby občania jedli menej mäsa, salám či masla. V jednej príjemnej berlínskej štvrti je už zakázaný džoging s kočíkom. V inej časti Nemecka zrevidovali protifajčiarsky zákon tak, že už sa nesmie fajčiť ani z elektronickej cigarety, hoci nevypúšťa žiaden dym. Niektorí predstavitelia Zelených chcú tiež zakázať maličké balenia smotany do kávy, lebo sú vraj symbolom toho, „ako naivne zaobchádzame so surovinami“. V Hamburgu musí mať istý predavač rýb (na základe súdneho rozhodnutia) na pulte tabuľu s varovaním, že ryby obsahujú kosti. V jednom mestečku sa boria s problémom, čo so 60 rokov starou skokanskou vežou nad bazénom, ktorá je otočená smerom na východ, keďže vraj hrozí riziko oslepenia (podľa smerníc má byť veža otočená na sever). V bavorskom Penzbergu zrušili tradičný fašiangový sprievod – miestny úrad totiž najskôr zakázal, aby bol jeho súčasťou beh koní, potom zakázal strieľanie pilín z dela a keď sa napokon nesmeli z bezpečnostných dôvodov hádzať do vzduchu ani cukríky a kvety, miestnych to nasrdilo a sprievod celkom zrušili.

Podľa Spieglu títo regulátori k ľuďom nepristupujú ako k druhu Homo sapiens, ale ako k Homo demens.

Týždenník však ponúka kontrapríklad: kým primátor Düsseldorfu vydal osemstranovú brožúru pre chodcov, ako správne prechádzať cez ulicu, v mestečku Bohmte zrušili na hlavnej ulici všetky dopravné značky, semafory a prechody pre chodcov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite