Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo sa darí Hrušovskému?

.jaroslav Daniška .názory

Pavol Hrušovský chce kandidovať na prezidenta. A podľa všetkého aj bude. Sú na to minimálne tri dôvody.

Ten prvý sa volá Polis, druhý MVK a tretí, aj keď trochu váhavo, Focus. Polis nameral v svojom poslednom prieskume Hrušovskému podporu 15,2 percenta, MVK 15,0 percenta a Focus 13,4 percenta.

Áno, vo Focuse Hrušovského porazil Kiska, v MVK zase Procházka a vo všetkých troch je za Hrušovským v tolerancii štatistickej chyby Ján Čarnogurský, ale nikto z pravicových kandidátov nemal v júli tak vysokú a rovnomernú podporu naprieč agentúrami, ako práve Hrušovský. Keď sa sčítajú čísla zo všetkých troch agentúr, Hrušovský je na tom najlepšie: dosahuje 43,4 bodov. Medzi pravičiarmi druhý Kiska má 40,3 percenta. Kiska sa však v prieskumoch verejnej mienky umiestňuje veľmi nevyrovnane – od 18,9 percenta vo Focuse po 9,6 v Polise, v prvom prípade je najsilnejším kandidátom spomedzi relevantnej pravicovej „štvorky,“ v druhom prípade posledný.

Vráťme sa však k Hrušovskému.

Prečo je tento bývalý predseda KDH tak populárny a môže to stačiť na to, aby sa stal prezidentom?

Ľahšie je odpovedať na druhú otázku: Nie, nemôže.

Už som to napísal viackrát a pri Hrušovskom to platí dvojnásobne: pravicoví kandidáti majú malú alebo ešte menšiu šancu, aby vyhrali prezidentské voľby. Napriek tomu je ich účasť a vzájomný boj dôležitá, vlastne dôležitejšia, ako meno budúceho prezidenta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite