Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľudský faktor v Španielsku

.marína Gálisová .názory

Španielsko je tohto leta na tom raz zle, raz horšie. Byty, ktoré si už nikdy nikto nekúpi, civejú prázdnymi oknami do ulíc. Celá krajina prežíva smútok s pozostalými po obetiach železničného nešťastia v Santiagu. Politika a veľký biznis si navzájom umývajú špinavé ruky. A predsa ten ľudský faktor, ktorý stojí za mnohými omylmi a tragédiami, je stále dôvodom na nádej.

Marína Gálisová

Španieli, ktorých som toto leto stretla v Andalúzii, sú pochopiteľne znechutení vysokou politikou a jej nesvätým manželstvom s veľkými firmami, najmä tými stavebnými. Vidia, že úplatky, poskytované stavebnými firmami politikom, stáli za lukratívnymi zákazkami – a tieto lukratívne zákazky napokon vyšli štát a jeho občanov príliš draho. Tak draho, že Španielsko sa zo svojej nezamestnanosti, ktorá postihla štvrtinu populácie, bude zotavovať možno až do konca tohto desaťročia – a to ešte v prípade, že nezasiahne nejaká ďalšia ekonomická katastrofa.

Ľudský faktor, presnejšie ľudská chamtivosť, tu dostala spojením štátu s veľkým biznisom takú šancu, akej takáto chamtivosť jednoducho nikdy nevie odolať. A systém, v ktorom štát prideľuje megazákazky za megaúplatky, je tiež dielom ľudí – nespadol do Španielska z neba.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite