Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecký diár: Aj oni majú svojho Fica

.martin Hanus .názory

Predvolebné Nemecko vyzerá paradoxne: na jednej strane sú Nemci podľa prieskumov mimoriadne spokojní s Merkelovou vládou aj silou ekonomiky, na druhej strane ovláda médiá strach z blížiacej sa apokalypsy. Viac v mojom pravidelnom Nemeckom diári.

Povojnové Nemecko azda ešte nezažilo takúto predvolebnú nudu. Nikto nepochybuje, že v septembri opäť zvíťazí Angela Merkelová, jedinou drámou je, či bude vládnuť ďalej s oslabenými liberálmi alebo s porazenými sociálnymi demokratmi vo veľkej koalícii. Kancelárke Merkelovej podľa prieskumov verí takmer 70 percent obyvateľov, teší sa teda sympatiám, aké dosahujú v iných štátoch iba hasičské zbory či prezidenti na ozdobu.

Je však Merkelová naozaj taká úžasná kancelárka? Alebo sú (viac vlažné než vášnivé) sympatie voči nej iba odrazom toho, že Nemecko pôsobí vo vybuchujúcej eurozóne ako oáza stability?  

.........................................................................................................................

Podľa magazínu Der Spiegel nie je Nemecko v skutočnosti oázou, ale fatamorgánou. V najnovšej časti svojho predvolebného seriálu píše magazín (text nie je voľne dostupný), že posledné štyri roky s Merkelovou boli strateným časom. „Vzhľadom na nízku mieru nezamestnanosti, rekordné daňové príjmy a pretrvávajúci rekordný nárast exportu to môže vyznieť paradoxne. Lenže situácia je len zdanlivo ružová. Nemecko nie je vyzbrojené na zmeny, ktoré sa blížia. (...) Naše sociálne systémy sú totiž postavené na predpoklade spoločnosti, ktorá neustále generuje rast a nikdy nestarne.“ Spiegel varuje, že náklady na dôchodky a zdravotníctvo budú v radikálne starnúcej spoločnosti prudko rásť a práve teraz – v relatívne peknom počasí – sa na to treba pripraviť. Sama Merkelová síce vzýva reformnú rétoriku, hovorí o potrebe štrukturálnych reforiem a o tom, že „teraz už musí každý vedieť, že takto ďalej to nepôjde“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite