Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iný pohľad: Františkov efekt

.jaroslav Daniška .názory

Každú stredu prinesiem výber z tlače, ktorú čítam. Budú to zväčša názory, ktoré nepatria do mainstreamu, preto sa rubrika bude volať Iný pohľad. Začínam, ako inak, s Františkom. Je totiž niečo fascinujúce na tom, kto všetko je fascinovaný novým pápežom. Som si celkom istý, že ten zástup sa onedlho zriedi, takže si to treba užiť teraz, kým je čas.

Napríklad Philipa Delves Broughtona v pondelkovom Financial Times fascinuje niečo, čo nazval „Františkov efekt“. Reč je samozrejme o pápežovej skromnosti: „Žiadne pohodlné červené topánky značky Prada alebo nový lesklý Mercedes-Benz, ako u jeho predchodcu Benedikta XVI. Pontif nosí jednoduché čierne topánky a vozí sa v starom aute Ford Focus. Samého seba nazýva radšej „biskupom“ a nie „pápežom“ a pápežské apartmány odmietol kvôli ich prílišnej márnotratnosti. Rozhodol sa, že radšej zostane vo vatikánskom penzióne, kde môže raňajkovať v spoločnej jedálni s kňazmi, ktorí tu práve bývajú.“

Philip Delves Broughton vo Františkovi objavil zmysel pre nový typ manažmentu. Podobne ako starosta New Yorku Michael Bloomberg, prezident Barack Obama alebo šéf firmy Carrefour Georges Plassat, sa ani František nebojí ľudí, nepotrpí si na prepych a deleguje právomoci. Bloomberg odmietol predchádzajúce kancelárie svojho predchodcu, Obama si napriek zamietavému stanovisku bezpečnostných služieb ponechal svoj BlackBerry, Plassat dereguloval právomoci smerom dole. Trendom je byť "hore" a tváriť sa "obyčajne," nosiť napríklad tričko ako majiteľ Facebooku Mark Zuckerberg.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite