Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecký diár: Katastrofa s Merkelovou

.martin Hanus .názory

V tejto obnovenej rubrike budem každý pondelok písať o tom najzaujímavejšom, čo prinášajú noviny najmä z Nemecka (ale aj Rakúska a Švajčiarska). Každú stredu ponúkne na tomto mieste Jaroslav Daniška podobný prehľad z anglosaskej tlače. V mojom Nemeckom diári tentoraz o pasívnej Merkelovej, o jednom fascinujúcom zmierení a kritike pápeža Františka sprava.

Wolfgang Münchau, nemecká novinárska hviezda z Financial Times, je známy svojou nechuťou voči európskej politike Angely Merkelovej. Preto ešte stále dúfa, že kancelárka nezvíťazí v septembrových voľbách s takým náskokom, aký predpovedajú prieskumy. Do ľava inklinujúci Münchau si neželá porážku kancelárky CDU ani tak z ideologických dôvodov: podľa neho vedie Merkelová eurozónu do katastrofy najmä svojou pasivitou.

Münchau vo svojom blogu na Spiegli píše, že Merkelovú v nečinnosti podporujú konzervatívni ekonómovia: „Konzervatívni ekonómovia v Nemecku dosiaľ vždy len vyhlasovali, čo nechcú: nijaké nové programy Európskej centrálnej banky, žiadne spoločné ručenie za dlhy, vôbec nijaké štátne podporné programy, to isté hovorila aj Merkelová. Nikto z nich sa dosiaľ nevyjadril, ako chce vyriešiť krízu. Sinn to urobil.“

Münchau má pod konzervatívnou výnimkou na mysli nemeckého topekonóma Hansa-Wernera Sinna a jeho článok vo Financial Times, v ktorom Sinn navrhuje nasledovné: Nemecko by malo akceptovať vyššiu infláciu, niektoré krajiny ako Grécko by mali opustiť eurozónu, ich dlhy by mali byť obslúžené v znehodnotených národných menách a aj v samotnej eurozóne by mal byť možný odklad splatnosti dlhov. Podľa Münchaua sú totiž pre Nemecko možné iba tri cesty z eurokrízy: prvou je riešenie podľa Sinna, druhou je riešenie pomocou spoločných európskych dlhopisov, ktoré si vyžaduje znovuotvorenie zmlúv (toto je najbližšie eurofederalistovi Münchauovi) a treťou cestou je riadený výstup z eurozóny, ako ho navrhuje euroskeptická Alternatíva pre Nemecko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite