Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sto rokov s Alpou

.eva Čobejová .názory

Tento týždeň sa storočnice dožíva francovka Alpa. Nechýbala v poličke mojej babky, mojej mamy a nechýba ani u mňa doma. To je asi sen každého podnikateľa, ktorý rozmýšľa nad tým, akú značku by udomácnil v každej rodine.

Eva Čobejová

Brnenský živnostník Josef Veselý si 18. júla 1913 dal zaregistrovať ochrannú známku Alpa. Recept tejto francovky pozostáva z alkoholického roztoku éterických olejov, silíc, byliniek a prírodného mentolu. Josef Veselý francovku Alpa spočiatku vyrábal v Brne – Královom Poli, no v roku 1948 sa výroba presťahovala do Velkého Meziříčí a tam sa Alpa vyrába dodnes. V roku 1994 bola spoločnosť sprivatizovaná a dnes je značka Alpa najväčšou hodnotou pre svojich majiteľov.

V Česku a na Slovensku sa Alpa stala priam kultovou záležitosťou. Nepotrebovala ani žiadnu reklamu, pretože sa prirodzene stala súčasťou našich domácností, čo je asi sen každého živnostníka, ktorý chce zaviesť na trh novú značku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite