Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jakub Ursiny: Dežove filmy, to je ďalší jeho koncert

.peter Bálik .názory

V poslednom čísle vyšiel až moc vykrátený rozhovor s Kubom Ursinym o dokumentárnych filmoch jeho otca, o problémoch s reedíciami a Kuboom najbližšom koncerte s Provisoriom, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 20. júna v bratislavskom MMC. Rozhovor ponúkam v celej a neskrátenej podobe.

Peter Bálik

Spomínal si, že máte isté problémy s reedícií Dežových albumov. Ako posledné vyšli zatiaľ Momentky s Príbehom. Znamená to, že máte problém získať práva na Do tla a Ten istý tanec, ktoré patria českému vydavateľstvu Arta?

Áno, porušila sa chronológia reedícií a cítil som, že sa k tomu treba vyjadriť. Pravda je taká, že Arta ponúkla veľmi neštandardné podmienky, ktoré Opus odmietol akceptovať a tak sme sa rozhodli vydať zatiaľ ako posledný dvojalbum Momentky/Príbeh s tým, že keď sa veci vysporiadajú, vydajú aj albumy Do tla a Ten istý tanec. Musím sa stretnúť s riaditeľom Arty pánom Hejnom osobne a pokúsiť sa na niečom dohodnúť, lebo zatiaľ sa to nikomu nepodarilo, či už s ním rokoval Opus alebo Dežov producent Pavol Daněk. Pokiaľ riaditeľ Arty neustúpi, edícia bude v patovej pozícii. Zo strany Arty je to podivné jednanie. Pán Hejna vyhlásil, že práve vydal reedíciu a preto mu to nevyhovuje a konkuruje. Na druhej strane mi zas za posledných 5 rokov vyplatil rovných 1000 českých korún. Viem, že Dežo s nimi podpísal prudko nevýhodné  zmluvy, lebo ich zo zásady nečítal. Tu ide o to, aby to bolo celé vonku. Distribúcia Opusu mu určite zvýši predaj, oni zďaleka nemajú také pokrytie. Podľa môjho úsudku ale vycítili príležitosť a začalo sa to takto naťahovať. Takmer všetky Dežove albumy sú vonku, ale tituly, ktoré nahral pre Arta nájdete možno v dvoch obchodoch v Bratislave. Asi mu to vyhovuje, lebo takto to má vlastne ako by mu to patrilo a v rámci licencie by sa musel začať ďeliť.

Sú ešte nejaké ďalšie hudobné veci, ktoré sú stále v archívoch a mohli by byť vydané?

Je toho stále dosť. Minule ma oslovil Daniel Baláž z Rádia_FM, či neviem, kde sa dá zohnať hudba z muzikálu Niekto ako ja. Veľmi ma to osviežilo, lebo voľakedy som ten muzikál poznal naspamäť a už dlho som si na neho nespomenul. Bol to film z konca 80. rokov s vychádzajúcou hviezdičkou Janou Beňovou, v ktorom Dežo dokonca hral jej otca. Prvá pesnička sa začína veršom Nezabudni každé ráno kúpiť chlieb a mlieko/každé ráno chlieb a mlieko?/ktože by to vliekol.“ Vzal som to do školy v prírode a kamoši, čo so mnou bývali, si to furt spievali. Mám na to fakt veselé spomienky a Dežo dokazuje, že sa vie deťom priblížiť rovnako ako k náročnému poslucháčovi. Ale kto vie, či tá nahrávka vôbec existuje. Potom je tam samozrejme filmová hudba. Na CSFD (Československá filmová databáza – pozn. red.) je zoznam. Sám som z tých dokumentov väčšinu nevidel. Ďalej mi napadá aj muzikál Peter a Lucia, ktorý mal byť kontrou na Cyrana. Divadelný muzikál sa ale nakoniec nerealizoval,  ostalo len libreto Alty Vášovej s textami Jána Štrassera. Dežo s Jarom (Filipom – pozn. red.) k tomu nahrali demo, ktoré sa zachovalo. Ponúkol som to Malej scéne, lebo nikto o to nejavil záujem, kde by to mali hrať naživo Talent Transport, takže po hudobnej stránke to bude v dobrých rukách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite