Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Netvoríme spoločnosť, ale klany

.martin Hanus .názory

Slovensko pôsobí ako frustrovaná krajina. Ak sa naše elity dokážu v niečom spojiť, je to určite nadávanie na Fica, skorumpovanosť a prehnitý štát. Lenže väčším problémom než súčasná (bývalá a budúca) vláda je fakt, že v našej krajine neexistuje dospelý verejný diskurz, ktorý by ju kultivoval. Prečo? Lebo nie sme skutočnou spoločnosťou.

Ako žiarivý príklad posledných dní nech slúži jeden pamflet a jedno veľké ticho okolo Lászlá Surjána: bývalý maďarský minister a dnes podpredseda Európskeho parlamentu z národne orientovaného Fideszu adresoval Slovákom prostredníctvom nášho časopisu také vyjadrenie pokory a ospravedlnenia za historické krivdy, aké  pred ním za posledných 20 rokov nespravil žiaden maďarský politik. Ako píše v najnovšom .týždni Péter Hunčík, ktorého je nemožné podozrievať z naivnej náklonnosti voči Fideszu, zo strany Surjána to nebola iba oficiózna vata: „Ide o to, že Surján vo svojom liste spomína také maďarské hriechy, ktoré by priemerný človek maďarskej národnosti nemohol bez obáv zo zhnusenia, opľutia, bez vylúčenia zo spoločenstva ani len napísať, nieto ešte, aby sa za ne ospravedlňoval.“

Iste, Surján nie je maďarský premiér ani minister zahraničia, takže jeho zásadný text nemohol na oboch brehoch Dunaja rozpútať vášnivú celonárodnú diskusiu. Ale je dostatočne významný na to, aby vyvolal aspoň akú-takú diskusiu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite