Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filip je magister!

.eva Čobejová .názory

Tak Filip Karasz je už magister. Absolvoval štúdium sociálnej práce a má vo vrecku diplom. Je to malý zázrak. Zázrak? Skôr dôkaz o veľkej odhodlanosti mladého muža, ktorý tvrdohlavo išiel za svojím snom. A ten sen spočiatku vyzeral ako čistá utópia. Veď kto to kedy videl, aby žiak osobitnej školy vyštudoval vysokú školu!

Eva Čobejová

Filipov príbeh sme priniesli v .týždni pred dvoma rokmi, keď Filip dosiahol bakalársky titul. Vtedy sa nám ozvalo viacero čitateľov, ktorých Filipov príbeh dojal. A jedna milá pani dokonca ponúkla Filipovi aj finančnú pomoc. Pripomeňme v krátkosti, čo mal Filip za sebou, kým úspešne zložil štátnice.

Filip sa dostal do detského domova ešte ako malé dieťa, a to do najnepríjemnejšej časti socialistického systému náhradnej výchovy – do osobitnej internátnej školy. Drobný rómsky chalan bol hyperaktívny, mal problém obsedieť v škole. Navyše ako dieťa s neuspokojenými citovými potrebami, robil stále zle, len aby na seba upútal pozornosť -- a preto putoval do osobitnej školy.

Učenie mu nerobilo žiadne problémy, ale nikomu nenapadlo, že ten chalan nemá čo robiť v osobitnej škole. Až on sám si časom začal uvedomovať, že má na viac.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite