Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slabosti Roberta Fica

.jaroslav Daniška .názory

Robert Fico má za sebou rok v úrade. Ukázal svoje prednosti, aj slabosti. To ťažšie ho však ešte čaká.

Začnime úspechmi. Rovná daň nám dobre poslúžila, krajine pomohla, ale nie je to žiadna svätá krava. Jej propagandistický účinok pominul, pre investorov sú ďaleko dôležitejšie iné hospodárske údaje. Navyše, Fico ju zrušil inteligentne. V ťažkých časoch, bez ideologických vášní a najmä nahradil ju niečim, čo je popri zvyšku daňových politík v EÚ stále veľmi liberálne. Ľudia platia dve sadzby, 19 a 25 percent, firmy 23 percent.

Keď to porovnáme s inými krajinami, nie je to žiadny exces a stále patríme k daňovo najliberálnejším krajinám v Únii. Fico v tomto zmysle vládne pragmaticky, patrí do jednej kategórie s poľským Donaldom Tuskom či českým Petrom Nečasom.

Keď Fica porovnáme so socialistami iných krajín, vyzerá pri nich ako liberál. Česká ČSSD chce po voľbách zvýšiť najvyššiu sadzbu dane z príjmu na 38 percent, nemecká SPD a americkí demokrati navrhujú 48 percent, francúzsky prezident navrhol 75 percent.

Naopak je dobre, že Ficova vláda nezvyšuje DPH.

Ak existuje nejaká dogma, kde sa naša pravica katastrofálne mýli, je to práve ľahkovážne uvažovanie o zvyšovaní DPH. Stačí, aby ste nenakupovali potraviny v Auparku a pozreli sa, čo si kupujú ľudia v Jednote na dedinách a viete o čom je reč.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite