Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akí sú slovenskí jezuiti?

.eva Čobejová .názory

Minulý týždeň sme sa s kolegami venovali jezuitom. Skúmali sme ich spiritualitu, dejiny, ale aj to, ako sú na tom slovenskí jezuiti. Pustili sme sa do toho preto, že niečo nám nešlo do hlavy.

Eva Čobejová

Nový pápež František je jezuita. A zároveň je to človek, ktorý zaujal celý svet svojou skromnosťou, pokorou, súcitom, ľudskosťou. Výsostne autentické je jeho sociálne cítenie a potreba byť blízko chudobným či trpiacim ľuďom. Lenže my v Európe máme o jezuitoch trošku inú predstavu. Jezuiti sú tu skôr symbolom intelektuálnej sily a výkonu, dlhoročného náročného štúdia a istej akademickej rezervovanosti . Z histórie vieme aj o tom, že vzdelaní rozhľadení jezuiti mali silný vplyv na mnohých panovníckych dvoroch. Táto vžitá predstava o pyšných a uzavretých jezuitoch však nejde dokopy s obrazom pápeža Františka.

Ako to teda je? A akí sú slovenskí jezuiti? Sú u nás silní skôr v intelektuálnej oblasti alebo dávajú dôraz skôr na sociálny apoštolát?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite