Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Áno olympiáde

.jozef Majchrák .názory

Budúci týždeň sa v Poprade stretnú Robert Fico a Donald Tusk, aby rokovali o ZOH 2022. Malo by Slovensko ísť do tohto projektu?

Jozef Majchrák

Hoci presné parametre slovensko–poľskej kandidatúry na olympijské hry zatiaľ stále nie sú známe, opozícia, časť médií a sociálnych sietí tento nápad kritizuje a snaží sa ho prezentovať ako ďalší Ficov projekt, ktorý treba zadupať pod čienu zem. Nemyslím si, že to je správne. 

Je dobré, keď sa o takýchto veľkých plánoch vedie kritická verejná debata. Jej kvalite by však učite pomohlo menej hysterickosti a politickej predpojatosti. V prípade olympijskej kandidatúry má zmysel diskutovať najmä o dvoch veciach. O ekológii a o ekonomike. 

Pristavme sa najskôr pri ekológii. Z materiálu, ktorý schválila vláda, vyplýva, že Slovenska by sa v prípade úspechu kandidatúry týkali olympijské preteky v zjazdovom a akrobatickom lyžovaní a ak by sa podarilo prelobovať výnimku z olympijskych pravidiel, tak aj hokejový turnaj. Ten by sa však konal mimo území národných parkov, takže jeho ekologické dopady by boli minimálne. Jasná, kde by mali byť disciplíny v zjazdovom lyžovaní je existujúce, vybudované stredisko, kde sa budúci rok uskutočnia majstrovstvá sveta juniorov. Na to, aby  spĺňala všetky potrebné olympijské kritéria, potrebuje menšie úpravy, ktoré si však nevyžiadajú žiadné veľké zásahy do prírody.  Ekologické škody nehrozia ani v prípade akrobatického lyžovania vo Vysokých Tatrách, ktoré by tiež prebiehalo v už existujúcich areáloch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite