Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Värttinä: vysoko a hlasno!

.juraj Kušnierik .názory

"Korkeelta ja kovvoo", čiže "vysoko a hlasno". Tak pred 30 rokmi označili štýl fínskej kapely Värttinä, ktorá 21. marca vystúpi v petržalskom Klube Za zrkadlom.

Juraj Kušnierik

Skupinu Värttinä okamžite rozpoznáte podľa vysokých, drsných a silných hlasov speváčok, ktoré tvoria jej jadro. S dvomi z nich, s Karoliinou Kantelinen a Mari Kaasinen sme sa rozprávali o tom, ako kapela vznikla, čo sa za 30 rokov jej existencie zmenilo a aj o prvej piesni, ktorú sme od nej počuli.
28. február je považovaný za narodeniny skupiny Värttinä. Čo presne sa v ten deň pred 30 rokmi stalo?
Mari Kaasinen a jej staršia sestra Sari sedeli so svojou matkou, Pirkko Kaasinen, za kuchynským stolom v malej východofínskej dedinke Rääkkylä. Bol to matkin nápad založiť folklórnu hudobnú skupinu, pre ktorú hneď aj vymyslela meno Värttinä, čiže Vretienko. Pirkko zaujímala karelská kultúra, naučila nás veľa básní. No a my sme chceli spievať tradičné fínske ľudové piesne a hrať na tradičnom fínskom nástroji kantele (strunový nástroj podobný citare - pozn. red.). O pár týždňov sme mali prvý koncert!
Aj keď sa Värttinä za tých 30 rokov zmenila, jej poznávacím znakom sú vaše vysoké, drsné, intonačne čisté hlasy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite