Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nejde o život, je to len monitor

.eva Čobejová .názory

V stredu 13. marca sa bude na našich základných školách zisťovať úroveň výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov. V ľudovej reči sa ujal pojem monitor. Toto nevinné slovko sa tak stalo pre mnohých školákov dlhoročnou nočnou morou. Trochu im pomôžme a monitor spochybnime. Zaslúži si to.

Eva Čobejová

Zavedenie monitorovania vedomostí žiakov nevzbudilo pri jeho spúšťaní na Slovensku žiadnu veľkú diskusiu, bralo sa to ako nevyhnutnosť danú zhora. Teda, že nadriadené orgány takto môžu získať lepší obraz o výkonoch žiakov na výstupe zo základnej školy a môžu porovnávať výkony žiakov v jednotlivých školách. Zároveň začali výsledky monitoru slúžiť aj ako podklad pre prijímacie skúšky na stredné školy. Krásne riešenie, ktoré je odskúšané v mnohých iných krajinách, tak aké pochybnosti?
Len ojedinele sa ozvali protihlasy, ktoré spochybňovali celoplošné monitorovanie deviatakov (neskôr aj piatakov). Bolo počuť opatrné argumenty, že porovnávať školy na základe monitoru deviatakov je neférové, pretože je logické, že výsledky monitoru bude mať lepšie prestížna škola v centre Bratislavy ako škola pri rómskej osade niekde na východe Slovenska. Výsledky monitoru nepovedia veľa o tom, či je škola naozaj dobrá a akú pridanú hodnotu svojim žiakom dá. Niekedy povie viac o tom, z akých sociálnych pomerov deti pochádzajú a ako ich dokáže rodinné prostredie motivovať.
Lenže zavádzanie monitorovania bolo rýchle a neočakávala sa širšia diskusia, téma vzdelávania nie je dlhodobo na Slovensku atraktívna.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite