Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zahraniční psychiatri: Prečo Hedviga neklame

.martin Hanus .názory

Domáce inštitúcie sa od roku 2006 nevedia vymotať z hanebného – a je jedno, či celkom na začiatku vedomého alebo nevedomého – omylu. Z úbohej obete útoku vtedy spravili vinníka a po novom jej hrozia núteným pobytom na psychiatrii. Aj preto je veľkým posunom vpred, že sa kauzu Hedvigy Malinovej podarilo internacionalizovať. Žiaľ, tu naozaj pomôže iba tlak zvonka.

Vďaka stanovisku trinástich popredných psychiatrov zo Slovenska, Česka, Nemecka, Veľkej Británie a Maďarska sa teraz týmto prípadom zaoberá Svetová psychiatrická asociácia. Presné znenie tohto stanoviska zatiaľ nie je známe, no traja psychiatri z Česka a Nemecka v rozhovore pre .týždeň širšie vysvetlili svoj pohľad, ktorý naznačili pred týždňom na tlačovke po uskutočnení medzinárodnej psychiatrickej konferencie v Piešťanoch.
Oslovili sme Helgu Matthess, nemeckú psychoterapeutku a prezidentku Európskeho inštitútu pre psychotraumatológiu v Duisburgu, Jána Praška, psychiatra z Univerzity Palackého v Olomouci, bývalého prezidenta Európskej asociácie behaviorálnych a kognitívnych terapií a Petra Smolíka, psychiatra z Karlovej univerzity v Prahe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite