Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezident (sa) vyznamenal. Čo teraz?

.martin Droppa .názory

Prezident SR Ivan Gašparovič začiatkom nového roka udelil niektorým osobnostiam slovenskej vedy, umenia, športu i boja za demokraciu, náboženskú slobodu, ľudské práva rôzne vysoké štátne vyznamenania. Má na to právo. Právo má aj na to, aby už žiadne vyznamenania neudeľoval. To by bolo najlepšie.

Všetci nepochybne vieme, čo všetko náš aktuálny prezident vykonal a vykonať nemal, čo nevykonal a vykonať mal, čo, kde, komu, pred kým narozprával, do koho s humorom jemu vlastným strkal, nesprávajúc sa ani ako sa patrí na slušného muža, tobôž nie na prezidenta. To všetko máme, jeho slovami, biele na čiernom.

Vieme aj to, že aktuálne na prezidenta Gašparoviča chcú podať žalobu, že krajinou letí petícia za jeho odvolanie, že je predmetom celej škály karikatúr v centrálnych denníkoch (s výnimkou Denníka RSS).

Teraz ale nejde o prezidenta Gašparoviča. Ide o vyznamenané a vyznamenaných. V kontexte toho, kto Ivan Gašparovič bol pred tým, než sa stal prezidentom, a hlavne kým ako prezident je, vtláčajú sa do verejného priestoru otázky: Potrebujú naše osobnosti štátne vyznamenania z rúk takéhoto prezidenta? A načo im tie vyznamenania vlastne sú, v tejto aktuálnej domácej politickej a spoločenskej situácii?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite