Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pán prezident, ďakujem

.jaroslav Daniška .názory

Prezident republiky Ivan Gašparovič ocenil prvého januára tohto roku 20 mužov a žien najvyššími štátnymi vyznamenaniami. Najvyššie štátne vyznamenanie Rád Ľudovíta Štúra I. triedy dostali aj Vladimír Jukl a Silvester Krčméry.

Trvalo to dlhých 20 rokov, ale dnes možno povedať, že slovenský štát týchto dvoch velikánov ocenil tak, ako sa patrí. Mnohí už dlhšie upozorňovali, že je to dlh nášho štátu voči týmto dvom mužom. Dlh tých, ktorí žijú v slobode voči tým, ktorí za túto slobodu desaťročia bojovali. Tento dlh ešte vzrástol, keď v roku 2009 udelil Vladimírovi Juklovi štátne vyznamenanie poľský prezident Lech Kaczynski. A najmä potom, keď prvého mája minulého roku otec Jukl zomrel.

Slovensko nevedelo v prvý moment reagovať. Náš časopis venoval Juklovi špeciálne číslo, pamätníci spomínali a v bratislavskej katedrále sa konala dojemná pohrebná omša, ale zvyšok krajiny zaspal. Zdá sa však, že v tých májových dňoch sa niečo podstatné zlomilo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite