Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Môj Top 2012

.juraj Kušnierik .názory

Desať platní, ktoré sa mi tento rok veľmi páčili.

Juraj Kušnierik

Každý rok vznikne na celom svete obrovské množstvo hudby. Každý rebríček, či koncoročný výber je preto prudko subjektívny a nereprezentuje nič, okrem vkusu vybarejúceho a toho, po akých hudobných cestičkách sa pohybuje.
Tak je to aj v mojom prípade. Netuším, aká hudba tento rok vznikla v Poľsku, Maďarsku, Portugalsku, Brazílii či v Rusku. Takmer všetká hudba, ktorú som tento rok počúval pochádza zo Slovenska, Škandinávie, Británie, Austrálie, Kanady a Ameriky. Zaregistroval som len jednu nemeckú a jednu rakúsku kapelu (Fenster a Electro Guzzi - obidve výborné), z Česka ma tento rok zaujal len nordický Fjordmoss (určite tam toho vyšlo veľa zaujímavého, ale akosi ma to obišlo).
Do koncoročného výberu preto zaraďujem tieto albumy (v abecednom poradí): 

Marie Fisker: So, Hoes, & Heroes (Maryvine Records)
Druhý album temno pôsobiacej, v skutočnosti však príjemnej a vtipnej dánskej pesničkárky Marie Fisker je ešte lepší, silnejší než prvý. A prvý album bol vynikajúci. Marie znie "americky" (bluesový feeling, steel gitara, atď.), má hlboký, sýty hlas a jej piesne zvádzajú k sústredenému počúvaniu. Ak ste ju pred dvoma rokmi videli na Pohode, tak viete presne o čo ide.
https://www.youtube.com/watch?v=b8T6ZzSaNb0

Ghostigital: Division of Culture and Tourism (Smekkleysa)
Ghostigital = Einar Örn Benediktsson (frontman, rapper, spevá a trúbkar hviezdnych Sugarcubes) + Curver (elektronik vymýšľajúci sample a beaty napríklad pre Björk).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite