Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Môj Top 2012

.peter Bálik .názory

“Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je všechno, co se proti tomu dá dělat,” povedal český klasik Jára Cimrman. Tu je môj Top 10 za rok 2012, ktoré vyšli v zahraničí. Aký je váš?

Peter Bálik

Chris Robinson Brotherhood
Big Moon Ritual/The Magic Door
Broken Arrow
Chrisa Robinsona môžete poznať ako speváka amerických Black Crowes. Robinson nahral s vranami zopár skvelých hardrockových albumov, ale so svojim posledným sólovým projektom vybočil zo zavedených rockových vzorcov a v hudbe sa vybral do Kalifornie z konca šesťdesiatich rokov, do čias Grateful Dead, Jefferson Airplane alebo CSN.  Výsledkom sú dva dvojalbumy, ktoré majú podmanivý rockovo-soulovo-blues-funkový sound so psychedelickým nádychom. A slovenskí fanúšikovia tam niekde medzi riadkami pocítia aj krásu piesní Deža Ursinyho a Ivana Štrpku.
http://www.youtube.com/watch?v=KtAEZgjQCBk
 
Václav Neckář
Dobrý časy
Supraphon
Pred rokom by ma ani vo sne nenapadlo, že Václav Neckář môže nahrať ešte dobrý album. Český spevák, ktorý posledné roky život prežil bojom s vážnou chorobou a vystupoval v okresných kulturákoch, naspieval pesničku Půlnoční pre animovaný film Alois Nebel.  Tá všetko zmenila. Jej autor Jaromír Švejdík s ním nakoniec nahral aj celý album. Dobrý časy pripomína comeback Johnnyho Casha, kde Švejdík spolu s producentom Dušanom Neuwirtom vytlačili z Neckářa to najlepšie. Okrem hitu Půlnoční album obsahuje ďalšie pecky ako Na Rafandě, Bejvávalo (Dobrý časy) alebo Hledal jsem Tě pane. Všetko sú to skvosty, ktoré obstoja s akýmkoľvek Neckářovým hitom zo 60. rokov.
http://www.youtube.com/watch?v=RLedel_ypd0

Jack White
Blunderbuss
Third Man Records
Americký hudobník Jack White si naplánoval svoj život ako polovica dua The White Stripes, no keď to bubeníčka Meg White v roku 2008 vzdala, ocitol so na dlažbe. Neskôr nahral štyri dobré albumy s dvomi skupinami (The Raconteurs a Dead Weahter), no zdá sa, že pevnú pôdu pod nohami našiel až so svojim prvým sólovým albumom. Ten sa volá Blunderbuss, čo v preklade znamená mušketa. Jack White na ňom ukazuje, v čom býva najlepší. Len málokomu sa darí zobrať hudbu 60. rokov a spraviť z nej súčasnú záležitosť. Blunderbuss je skvelý, chytľavý album, ktorý sa tak rýchlo neopočúva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite