Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dievčatko v plameňoch a v láske

.martin Droppa .názory

V noci zo soboty 18. na nedeľu 19. apríla 2009 sa odohral jeden z najohavnejších prípadov extrémistického násilia v Českej republike. Natálka nemala ani dva roky, keď na posteľ, v ktorej spala, vletela zápalná fľaša. Dievčatko, našťastie, prežilo. Ale: ...osemdesiat percent spáleného tela, mesiace v kóme a v umelom spánku, desiatky ťažkých operácií, amputácia prstov, doživotná psychická trauma... Bol to úmyselný, vopred pripravený útok. Zločin z rasových motívov, z primitívnej nenávisti.

Film 35 mesiacov s Natálkou, ktorý jeho tvorcovia Martin Hanzlíček a Fedor Gál v predpremiére uviedli 10. decembra v bratislavskom kine Lumière (v spolupráci s Nadáciou Milana Šimečku a Českou televíziou) pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv, je mimoriadne silným – a hlavne potrebným dokumentom. Silným tým, o čom je, potrebným pre jeho nesmierne ľudský rozmer.
So silami nenávisti, nevraživosti, zloby, primitivizmu a esenciálneho zla sme denne konfrontovaní vari zo všetkých strán. S rozmermi lásky, priania, pochopenia, pomoci i tolerancie oveľa menej. Ten film je predovšetkým o láske, o pomoci a obyčajnej ľudskosti, ktorá medzi nami síce je, kdesi drieme, ale náhle sa zjaví zvyčajne akosi neskoro, až vtedy, keď dôjde k prekročeniu hraničných situácií, k tomu zbesilo najhoršiemu. Napríklad keď niekto zapáli malé dieťatko.
Spúšťacím mechanizmom k filmu síce bola len jedna udalosť, desivé je však, že nejde o zločin ojedinelý.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite