Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mladým, silným a odvážnym

.martin Droppa .názory

Nedávno som písal o slobode a samote – o silnejúcich pocitoch osamelosti tých, ktorí si stále ctia a vážia slobodu, zastávajú sa jej a za ňu bojujú svoje osobné boje. Navzdory prostrediu v ktorom žijú, tlakom zvonku i zvnútra, navzdory vlnám pochybností, ktoré ich zaplavujú tmou a vzápätí zdvíhajú k svetlu.

V texte som spomenul mladého človeka, len o pár rokov staršieho ako november 1989. Že nič nevie ani netuší o Fedorovi Gálovi, meno Václav Havel mu síce „niečo vraví“, ale inak nič. Nezaujíma sa.
Nebolo mojím zámerom paušalizovať mladých ľudí – ich nezáujem o politiku, spoločnosť, kultúru či všeobecné vzdelávanie sa. Nemám rád paušalizovanie. Paušalizovanie zabíja a spôsobuje rakovinu (v) spoločnosti. Paušalizovanie vážne škodí vám a ostatným okolo vás – mohlo by byť napísané na každom balení devätnástich kúskov paušalizovania, keby bol na to zákon. Paušalizovanie – to je len čierna a biela, a ako dobre vieme, nič nie je rýdzo čierne ani čisto biele. Ani vojna a  láska, ani priazeň a nezáujem, ani chudoba a bohatstvo.
V najnovšom, prvom decembrovom vydaní časopisu .týždeň, nájdete reportáž o posledných osobných vlakoch na trati Plaveč – Lipany. Jedným z protagonistov textu je Patrik Pčolka, mladý človek, v týchto dňoch oslavujúci dvadsiate narodeniny. Keď Patrik ešte študoval na elektrotechnickej priemyslovke v Prešove, začalo sa hovoriť o rozsiahlom programe revitalizácie železníc. Revitalizácia, aby sme si rozumeli, znamená obmedzovanie a rušenie osobných vlakov. Na celom Slovensku, nielen na severe Spiša a Šariša. „Prvé, čo mi prišlo na um, bolo, že sa nebudem mať ako dostať z a do školy,“ hovorí mladý Plavčan. Vtedy sa rozhodol „otravovať miestnych politikov“: od starostu až po prednostku obvodného úradu. Podporený predstaviteľmi samosprávy i občianskou verejnosťou napokon „otravoval“ aj ľudí na ministerstve. S občianskym aktivistom Michalom Šipošom z OZ Naša Ľubovňa zorganizoval petíciu za zachovanie vlakov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite