Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Samota slobody, osamelosť slobodných

.martin Droppa .názory

Strauss, Strauss... Pavol Straus? Meno, ktoré masám na Slovensku nič nevraví. V týchto časoch, keď sa každý anonymný jedinec v davoch na námestiach, v uliciach, a hlavne v internetovom priestore oháňa slobodou a demokraciou, nie je dobré robiť si ilúzie. Dvadsaťtri rokov po 17. novembri pocit osamelosti nadobúda kryštalický tvar istoty.

Neveľká výstavná miestnosť Múzea Janka Kráľa na Námestí osloboditeľov (kedysi sa volalo námestie Slobody) v Liptovskom Mikuláši bola plná ľudí. Prišli sa pozrieť na človeka pre nikoho, na človeka pre všetkých. Presnejšie – na otvorenie biografickej výstavy o živote a diele MUDr. Pavla Straussa, liptovskosvätomikulášskeho rodáka, chirurga, básnika, spisovateľa, esejistu, filozofa. Osamelého vizionára slobody a demokracie, od ktorého narodenia uplynulo 30. augusta 2012 sto rokov.   
Krátko po vernisáži sedíme pri káve s jedným z mužov Novembra. Deň boja za slobodu a demokraciu si prišiel pripomenúť do centra Liptova. František Mikloško o Pavlovi Straussovi vraví, že bol človekom pre nikoho, aby sa napokon stal človekom pre všetkých: „Kráčal životnou cestou osamelých vo svojom osude a videní sveta. Ako žid takmer zahynul počas druhej svetovej vojny, ako konvertitu na kresťanskú vieru ho povojnový komunizmus odstavil na vedľajšiu koľaj. Jeho osamelosť súvisela s tým, že videl ponad vrchy, ďaleko dopredu, v pravom slova zmysle bol židovským prorokom s danosťami príslušníka vyvoleného národa. To sa naučiť nedá, to je dar od Boha, v jeho prípade obohatený o konverziu. Zákonite musel byť osamelý a osamotený, bez dobovej spoločenskej pocty, uznania. Bola to osamelosť človeka, ktorý videl a  nemal sa s kým o videné podeliť.“
Bol rok 1951, komunisti v Československu ľudí mučili a vešali, nikto si nebol istý životom – pre svoj názor, postoj.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite