Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krajina vyzerala divo, neľútostne a cudzo

.marína Gálisová .názory

Dnes, vo štvrtok 22. 11. si Američania pripomínajú Deň vďakyvzdania. Od roku 1941 je to v USA štátny sviatok. Založili ho po príchode do Nového sveta tzv. Pilgrim Fathers, Pútnici. Prinášame preklad textu, ktorý od roku 1961 vychádza každoročne na Deň vďakyvzdania ako úvodník v americkom denníku Wall Street Journal.

Marína Gálisová

Tu a takto sa začína kronika tých pamätihodných udalostí z roku 1620, ako ich zaznamenal Nathaniel Morton, matrikár a kronikár kolónie Plymouth, podľa rozprávania Williama Bradforda, ktorý bol v tejto kolónii svojho času guvernérom.
A tak teda opustili to dobré a príjemné mesto Leyden, ktoré sa im stalo útočiskom na vyše jedenásť rokov, oni však vedeli, že tu na zemi sú len pútnikmi a cudzincami, a na takéto veci príliš nepozerali, pretože neprestajne dvíhali svoje oči k nebesiam, k svojej najmilšej, najdrahšej vlasti, kde im Boh pripravil mesto (List Hebrejom 11, 16), a tak naplnili svojho ducha pokojom.
Keď prišli do prístavu Delfs, našli loď a všetko už pripravené. Tí z priateľov, ktorí sa na cestu nemohli vydať spolu s nimi, prišli za nimi, a množstvo ľudí doputovalo z Amsterdamu, aby videli, ako sa naloďujú, a aby sa s nimi rozlúčili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite