Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Homo Gašparovič a jeho Ivetta

.martin Hanus .názory

Vladimír Mečiar sa mýlil takmer vo všetkom, čo kedy povedal. Ale minimálne dvakrát v živote bol prorokom: keď raz o Ivanovi Gašparovičovi vyhlásil, že „jeho danosti mu neumožňujú vykonávať funkciu prezidenta dôstojne“. S odstupom asi 15 rokov sa taktiež plne potvrdila jeho slávna téza, že Ústavný súd je „chorý prvok na scéne“.

To, čo v súvislosti so zvoleným šéfom generálnej prokuratúry predvádza dvojica Ivan Gašparovič, toho času prezident SR, a Ivetta Macejková, toho času predsedníčka Ústavného súdu, si nezasluhuje žiadnu právnu analýzu. 
 Azda len krátke zhrnutie, ktoré povie všetko podstatné: Prezident celých 16 mesiacov odmieta vymenovať parlamentom zvoleného generálneho prokurátora. Slimačí Ústavný súd príde napokon po 16 mesiacoch s verdiktom, ktorý nič nerozhodne, len umožní prezidentovi vytrvať v protiústavnom konaní. Prezident nato sebavedome vyhlási – a to dokonca v rozpore aj s jemu milým verdiktom ÚS – že bude čakať, kým ÚS rozhodne o Čentéšovom podnete. A ešte k tomu cez hovorcu Trubača roztrúbi, že za zdržanie si môže sám Čentéš (ktorý pritom vo svojom podaní namieta proti Gašparovičovej nečinnosti!!!). Macejkovej súd je však spoluautorom aj tejto časti frašky. Čentéšov podnet má totiž na stole od novembra minulého roku. Začiatkom marca tohto roku sama Macejková uviedla, že ústavní sudcovia o ňom rozhodnú „v najbližších dňoch“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite