Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ľudí nepodplatíte, aby mali deti

.lukáš Krivošík .názory

Je skeptický voči zmysluplnosti pokusov zvyšovať pôrodnosť rôznymi štátnymi príspevkami na deti. Dlhodobý zvrat v znepokojujúcich demografických trendoch by mohla priniesť najmä zmena myslenia a priorít ľudí. Americký ekonóm, Nicholas Eberstadt.

Lukáš Krivošík

Vy ste vraj zamladi boli marxista. Dnes ste kresťan a pracujete ako ekonóm v pravicovom think tanku. Ako ste dospeli k tejto zmene?

V 70. rokoch, keď som študoval na vysokej škole, bolo módne byť marxistom. Nemôžem tvrdiť, že v tom nebol aj kus snobstva. Avšak intelektuálne som sa tomu svetonázoru následne čoraz viac vzďaľoval pretože som sa opakovane potkýnal o fakty, ktoré boli v rozpore s marxistickým učením. Uvedomil som si, že buď musím nájsť nové fakty alebo si osvojiť nové názory.

Čiže žiadne náhle osvietenie počas cesty do Damasku?

Nič také. Skôr išlo o postupný proces rekalibrácie. Trvalo to však dlho.   

Jednou z oblastí, ktorou sa zaoberáte, je demografia. Čo empirické dáta hovoria o pokusoch riešiť demografickú krízu sociálnou a rodinnou politikou, prípadne vyššími rodičovskými príspevkami?

Empirické dáta sú podľa mňa veľmi silné v jednom aspekte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite