Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nech sa krása nestráca

.juraj Kušnierik .názory

"Musíš predsa prísť, nech sa krása nestráca!" Živé kvety

Juraj Kušnierik

"Ak v lese padne strom a nie je nikto, kto to počul, vydá skutočne zvuk?" Takúto  otázku si pred viac než 300 rokmi položil filozofujúci biskup George Berkeley.
Mne napadla v posledných dňoch. Nie úplne plánovane som sa totiž vyskytol na niekoľkých vernisážach a okrem toho som sa v Rádiu_FM rozprával s dvomi milými ľuďmi o knižnej grafike a ilustráciách.
V pondelok som sa celkom náhodne zastavil v Artfore. Chcel som sa pozrieť, čo je nové na pulte (tam sa tiež krása ľahko stratí). Natrafil som však na vernisáž. Košický sochár Marián Straka tam otváral minivýstavu zvláštnych grafík. V podstate išlo o akési "kmeňové pečiatky", teda kmene stromov otlačené na veľké papierové plochy. Videli ste pukliny, letokruhy, cítili ste pnutie, váhu, tiaž stromami prežitého života. Možno si pamätáte z poslednej Pohody ten kmeň stromu narezaný ako chlieb. Aj to urobil Marián Straka.
Na druhý deň bola v galérii aukčnej spoločnosti SOGA vernisáž výstavy Laca Terena. Samotná vernisáž bola mohutnou spoločenskou udalosťou, na stenách však viseli a na podstavcoch stáli Lacove artefakty. Znie to v dnešnej dobe neuveriteľne, ale tie obrazy a plastiky sú krásne. Okrem toho je v nich, samozrejme, nápad, vtip, umelecká sofistikovanosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite