Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podnestersko a českí blogeri

.jozef Majchrák .názory

Pred nedávnou cestou do Moldavska a Podnesterska mi kamarát poslal nejaké linky na blogy českých cestovateľov, ktorí Podnestersko navštívili. Aby som sa vedel pripraviť, lebo to vraj bude tvrdé.

Jozef Majchrák

Podľa českých cestovateľov, ale aj podľa turistického sprievodcu prestížnej Lonely Planet, nám v tejto čiernej diere Európy, malo ísť doslova o holý život.


Čo všetko nás teda v Tiraspole, hlavnom meste neuznanej Podnesterskej republiky, malo čakať? Začne sa to vraj už na hraniciach, kde nás nevrlí podnesterskí colníci prezrú od hlavy až po päty. Navyše bez úplatku vo výške 50 až 60 dolárov na návštevu tejto bizarnej enklávy, ktorú kontroluje firma Šerif bývalého prezidenta Igora Smirnova, môžeme zabudnúť. „Nikdy sa nepozerajte podnesterským colníkom do očí,“ znela dobrá rada našich cestovateľských predchodcov.


Po príchode do Tiraspolu na nás mali zúrivo striehnuť húfy miestnych policajtov, pripravených obrať nás za každú maličkosť o peniaze a cestovné doklady. Obzvlášť nebezpečné malo byť fotografovanie, ktoré vraj miestne orgány hneď vyhodnocujú ako špionáž. Jeden z cestovateľov opisoval, ako ho po tom, čo fotografoval na ulici, odmietli vpustiť do miestnej reštaurácie. Pripraviť sme sa mali aj na „obľúbený šport“ miestnej polície, ktorá nič netušiacich turistov pre vymyslený priestupok posadí do auta, povozí po meste a vysadí niekde na neznámom mieste.


Obzvlášť opatrní mali byť novinári. Ak by vraj miestne úrady zistili, že za maskou turistu sa skrýva príslušník tohto povolania, k obvineniu zo špionáže by bol už len krôčik.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite