Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo oslavujem prvého septembra

.jaroslav Daniška .názory

Slovenská štátnosť to nemá jednoduché. Vznik štátu a prijatie základného zákona štátu sa spája s Vladimírom Mečiarom. A predsa je čo oslavovať.

Slovenská štátnosť to nemá jednoduché. Vznik štátu v roku 1993 sa spája s Vladimírom Mečiarom, ktorý mal na budúcnosť štátu - ešte pár mesiacov predtým vo volebnej kampani - šesť rôznych názorov.

HZDS nedokázalo v ďalších rokoch štát budovať, skôr sa zdalo, že ho chcú vlastniť. A sprivatizovať.

Vladimír Mečiar nedokázal novému štátu vložiť žiadnu zakladateľskú ideu, nedokázal vybudovať žiaden zakladateľský mýtus, žiaden panteón, pomenovať žiaden hlbší zmysel a étos. Mečiar bol plochý človek, ktorý nemal zmysel pre dejiny, ani dobu. Preto, a tiež pre zločiny, ktoré sa s jeho vládou spájajú, nebude jeho meno nikdy v budúcnosti patriť k uctievaným, ani dejinami rešpektovaným menám. Mečiar nedokázal byť ani zlomkom toho, čím boli pre Čechov Havel s Klausom.

Slovenská štátnosť však znamená viac, ako znamenajú tí, ktorí boli v roku 1993 pri moci. Dnešné Slovensko je príkladom, že neplatí Masarykova veta, že štát sa udržuje tými prostriedkami, akými bol založený.

Slovenský štát síce založil Mečiar, ale budovali ho Čarnogurský a Dzurinda, Mikloš a Mikloško ale aj Fico a Langoš a Bugár s prezidentom Kováčom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite