Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

O krčmách a ľudoch

.andrej Bán .názory

Nie som ktovieaký kaviarenský typ, no s veľkou chuťou som pripravil do najnovšieho vydania .týždňa tému o našich slávnych krčmách a kaviarňach, kde sa tvorili dejiny – či už tie skutočné, alebo fiktívne, literárne. Ako vždy, ostalo čosi nedopovedané.

Andrej Bán

V prvom rade ma veľmi príjemne zaskočila ochota oslovených historikov najmä z Historického ústavu SAV, ktorí mi veľmi ochotne a radi pomohli so získaním podkladov pre túto tému. Moja najväčšia vďaka patrí Petrovi Šoltésovi, nášmu dlhoročnému spolupracovníkovi, ktorý mi v minulosti pomohol pri príprave reportáží o tom, čo ostalo z niekdajšej identity slávnych uhorských žúp: spišskej, šarišskej, oravskej a ďalších. Ten cyklus by som rád niekedy dokončil.
Zdá sa, že Slovensko naďalej trpí deficitom priblíženia príbehov „malých dejín“ – neustále omieľame len veľké spoločenské a politické udalosti, akoby nebolo žiadnych dejín pitia a stravovovania, dejín lásky aj dejín závisti či aktuálne dejín korupcie. Či presnejšie, akoby tie malé boli iba dejinami podradnými, menejcenýmmi, čo je, samozrejme, nezmysel. Už nebohý Ľubomír Lipták presvedčivo ukázal, čím všetkým žila táto krajina v 20. storočí. A pohľad na dejiny cez dno poldecáka patrí medzi tie najvzrušujúcejšie.
Jedným z nosných mýtov našich dejín je ten o zlapaní Jánošíka v krčme vo Valaskej Dubovej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite