Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Padá knižný trh? Ale ba!

.juraj Kušnierik .názory

Hrozba bankrotu Panta rhei odkrýva nejednu nepríjemnú pravdu o slovenskom knižnom trhu.

Juraj Kušnierik

Knižný trh.
Knižný. Trh.
V tých dvoch slovách je evidentné napätie a to, čo sa deje medzi spisovateľom, vydavateľom, kníhkupcom a (kupujúcim) čitteľom je realistickou ilustráciou tohto napätia.
Všade na svete sú spisovatelia, vydavatelia a kníhkupci, ktorí svoju prácu robia preto, lebo majú radi knihy a všade na svete sú aj takí, ktorí to robia preto, lebo si tým chcú zarobiť na slušné živobytie. Ak sa však knihomilci nenaučia základným pravidlám dlhodobo udržateľného podnikania a ak podnikatelia nezískajú pozitívny vzťah ku knihám, tak vzniká problém.
Ale, dosť bolo jalového filozofovania.
Ak sieť megakníhkupectiev Panta rhei skrachuje, slovenský knižný trh nepadne. Aj keby však Panta rhei neskrachovalo, slovenský knižný trh má problém.
Tomu ako ten problém vznikol a v čom spočíva sa budeme venovať v niektorom z najbližších .týždňov. Teraz sa obmedzím len na niekoľko subjektívnych blogerských výkrikov.
Tak prečo má slovenský knižný trh problém?
Lebo Slováci sú v čitateľskej gramotnosti len o kúsok nad analfabetmi a preto len málo z nich čítajúc rozmýšľa (v 4-krát menšom Slovinsku, či na 20-krát menšom Islande vychádzajú knihy Iana McEwana či Salmana Rushdieho vo väčších nákladoch než na Slovensku).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite