Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kauza Bezák: Naše otázniky

.martin Hanus .názory

Dianie okolo arcibiskupa Róberta Bezáka je plné špekulácií, ktoré sa zatiaľ nedajú oprieť o jednoznačné fakty. Ani naše rozhovory v dobre informovanom cirkevnom zákulisí neprinášajú jasný obraz o dôvodoch, pre ktoré bol Bezák odvolaný.

Odvolanie je definitívne. Róbert Bezák zostáva arcibiskupom, jeho poslaním je byť naďalej apoštolom, nebude mať však stolec, určené pôsobisko, za ktoré nesie zodpovednosť. To, čo sa však stalo, nie je len administratívny úkon, ale je to vážne rozhodnutie. V konečnom dôsledku je to rozhodnutie pápeža, proti ktorému stojí slovo bývalého trnavského arcibiskupa. 


Je pochopiteľné, že sa rýchlo ujala hypotéza o mocenskej intrige, za ktorou sú finančné machinácie a záujmy previazané s érou predošlého arcibiskupa Jána Sokola. 

Ako je známe, náš časopis viedol s arcibiskupom Sokolom súd, dvaja z nás boli autormi jedného z článkov, kvôli ktorým nás emeritný arcibiskup  zažaloval a nijako nebudeme tajiť, že odvážna otvorenosť Róberta Bezáka nám zrejme pomohla nielen pred verejnosťou, ale aj na súde. Je nepochybné, že Bezák bol z tohto dôvodu pre isté kruhy veľmi nepohodlnou persónou.    


Hoci tomu nasvedčuje viacero nepriamych indícií, vôbec si nie sme istí, že o odvolaní Bezáka rozhodli tieto temné dôvody. Dosiaľ známe fakty nás zatiaľ nútia k istej opatrnosti v úsudku.


V prvom rade, nulová komunikácia Vatikánu aj našej Konferencie biskupov Slovenska síce vyzerá podozrivo a samozničujúcim spôsobom podporuje rôzne špekulácie, ona je však len zabehnutým štandardom, ktorý dnešný svet volajúci po transparentnosti nemôže pochopiť.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite