Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otvorený list Rómom

.martin Droppa .názory

Vážené Rómky, Rómčatá, vážení Rómovia, píšem vám otvorený list s prosbou, aby ste si ho prečítali a zobrali si k srdcu úprimné prosby v ňom a aspoň ústne ho šírili ďalej.

Predovšetkým, milí Rómovia (ktorých sa to týka, vy najlepšie viete),  začnite sa správať štandardne slušne. Začnite maličkosťami. Nebuďte (hlavne na verejnosti a pred televíznymi kamerami) hluční, nekričte, neprejavujte svoje emócie naplno – aj keď vám za chrbtom bagrami búrajú domy a pred vami stojí kordón policajných ozbrojencov s brechajúcimi psami. Ani keď vám pri požiari zhorí niekto z rodiny, v potoku sa utopí dieťatko. Prosím vás, tak ako hraničný smútok, neprejavujte ani radosť zo života, zo slnka nad hlavou a z vetra vo vlasoch vyspevovaním, vyhrávaním na rôzne hudobné nástroje. Jednoducho – neveseľte sa ani nesmúťte nadmieru. Vaša veselosť a radosť iných dráždi a vašim emóciám iní nerozumejú. Medzi inými „sa nosí“ emócie na verejnosti skrývať, nie ukazovať naplno. Výnimkou sú len prenosy masových zábavných šou, kde sa lejú slzy a hrnú esemesky, kde ako modré z neba padajú góly – body – sekundy.  Dobre viete, že väčšina slovenského, európskeho i svetového národa nemá už desaťročia najmenšieho dôvodu veseliť sa. Nielen ľudia dvadsiateho, ale i dvadsiateho prvého storočia majú, ako spieva „legenda“ „zachmúrené obočia“.

Prosím vás, netlačte sa do prostriedkov verejnej hromadnej dopravy. Počkajte, kým sa tam bezhlavo nenatlačí iná mládež i stárež. Na verejnosti sa správajte slušne, zdravte sa, odzdravujte. V lete sa neosviežujte vo verejných fontánach a v zime si nezohrievajte kosti na radiátoroch v železničných čakárňach.  Jednoducho – berte si príklad z iných, robte len ako oni. Neprovokujte.

Obzvlášť rómsku mládež prosím, aby nepožívala do stavu opitosti alkohol, aby nefajčila, nedajboh nefetovala, nebrala drogy. Nerozprávala oplzlo, nepľula na chodník. Pre iných mladých ľudí je to nepochopiteľné a neprijateľné správanie sa, s ktorým nemajú ani nechcú mať osobnú skúsenosť. Nežite promiskuitným sexuálnym životom, tobôž keď ešte nemáte osemnásť. Nebuďte takto iným zlými vzormi! Ako iní, aj vy, mládež rómska, pomáhajte starším a uvoľnite im miesto v preplnenom autobuse. Hudbu v slúchadlách prehrávačov počúvať môžete, ale potichu!
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite