Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto sa ešte nerozviedol, nie je liberál

.martin Hanus .názory

Liberálni poslanci Martin Poliačik a Juraj Droba chcú v parlamente presadiť, aby na rozvod stačila po novom iba dohoda u notára. Malo by to prebiehať asi takto: už len pár minútiek, moja o chvíľu exdrahá, ach, tá notárka je akási spomalená, tu podpíšme zápisnicu, rýchlo zabudnime a adieu!

Iste sa dá chápať, že v poslaneckom klube SaS, kde má nadpolovičná väčšina členov skúsenosť s rozvodom alebo k nemu práve smeruje, žije táto téma ešte väčšmi než euroval. Už menej sa dá chápať, že kým v prípade párov rovnakého pohlavia bojujú Sulíkovi straníci za inštitucionalizáciu zväzkov, tie manželské zväzky každým návrhom právne oslabujú - v minulosti návrhom na predmanželské zmluvy, teraz rozvodom u notára. A popritom tvrdia, že ich návrhy nespôsobia nárast rozvodov. To však nie je pravda.
 Nielen mnohé výskumy, ale aj zahraničná i slovenská prax pritom jasne potvrdzujú, že čím viac štát liberalizuje rozvody a odbúrava bariéry, tým väčšmi rozvodov pribúda. Ak začiatkom 90. rokov pri zachovaní vtedajších trendov platilo, že sa rozvedie 20 percent práve uzatvorených manželstiev, dnes je to už okolo 40 percent manželstiev. Z detí, ktorých rodičia sa sobášili v roku 1991, je až 22 percent poznačených rozvodom (údaj ešte z roku 2010). Samozrejme, tento vývoj spôsobilo viac faktorov, ale jedným z významných dôvodov bol fakt, že sa veľmi uľahčila cesta k rozvodu. Príklad za všetky: sudcovia ešte začiatkom 90.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite