Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo kašleme na Gabčíka?

.martin Hanus .názory

Keď sme sa uplynulé týždne spolu s kolegom Marekom Vagovičom zaoberali príbehom slovenského hrdinu Jozefa Gabčíka (v najnovšom .týždni mu venujeme rozsiahly materiál), opäť nás čosi zarazilo – slovenská ignorancia.

Za všetko hovoria nasledovné dve vety: „Výsadkári Jozef Gabčík a Ján Kubiš uskutočnili 27. 5. 1942 v Prahe atentát na Reinharda Heydricha, nemeckého ríšskeho protektora v protektoráte Čechy a Morava. Atentát bol úspešný, no úkryt atentátnikov bol vyzradený a všetci zahynuli v boji s presilou.“ To je prvá aj posledná informácia, ktorú sa naši gymnazisti dozvedia z dnešnej učebnice dejepisu pre tretí ročník. Dovtedy sa s menom Gabčíka nestretnú vôbec a po týchto dvoch vetách, ktoré sú mu vyhradené, naňho do maturít zaručene aj zabudnú.
 S Jozefom Gabčíkom je pritom spojený vzrušujúci príbeh, ktorým Slovák vstúpil do veľkých svetových dejín. Dá sa na ňom vysvetliť dočasný úspech aj zlo nacizmu – veď obeťou atentátu bol tretí najmocnejší muž Tretej ríše, jeden z architektov holokaustu, ktorý vládol v protektoráte efektívnou kombináciou teroru, propagandy a milodarov pre vybrané skupiny obyvateľstva. Na tomto príbehu sa dá ukázať aj sila a hrdinstvo jednotlivcov, ktorí si nezvolili ľudsky prirodzenejšiu cestu kolaborácie. A cez Gabčíkov príbeh možno demonštrovať, že aj Slováci tvorili svetové dejiny. Podľa viacerých historikov bolo zabitie Heydricha, tohto schopného a neuveriteľne bezcitného muža, jednou z kľúčových udalostí druhej svetovej vojny – preto sa o nej učia napríklad aj mladí Američania.
 Ale prečo u nás Gabčík upadol do akéhosi polozabudnutia? Má to zaiste aj špecifické dôvody. Komunistom sa operácia Anthropoid, ktorú za pomoci Britov zosnoval Benešov exil v Londýne, do straníckych dejín ani trochu nehodila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite