Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podporuje švédska ministerka ženskú obriezku?

.marína Gálisová .názory

Švédsko sa zaoberá bizarným škandálom. Ministerka kultúry je obvinená z rasizmu a z podporovania ženskej obriezky, neľudského a rozhodne nelekárskeho postupu, aký sa vykonáva v niektorých krajinách tretieho sveta. Je to vôbec možné?

Marína Gálisová

Je, aj keď vinníci v tomto prípade nie sú úplne jednoznační.
Lena Adelsohnová Liljerothová, švédska ministerka kultúry, sa zúčastnila na podujatí, ktoré sa konalo v štokholmskom Moderna Museet. V rámci happeningu bola vyzvaná, aby nakrájala určitý koláč – tortu v podobe nahej černošky ležiacej na stole. Torta mala za cieľ upozorniť na zverstvo, akým je ženská obriezka, čiže znetvorovanie ženských genitálií.
Ministerka vyzvanie poslúchla a zarezala, presne podľa inštrukcií, zhruba tam, kde by mala „tortová žena“ genitálie. Vzápätí sa ozvali strašné zvuky – hlava „tortovej ženy“ bola totiž živá. Autor inštalácie, Makode aj Linde, ktorý tortu vytvoril, sa na samotnej inštalácii podieľal ako jej súčasť. Jeho hlava, natretá načierno, vytŕčala zo stola na takom mieste, že sa zdalo, akoby patrila k neživému telu. Muž začal po nakrojení koláča napodobňovať bolestný krik a úpenie obrezávanej ženy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite