Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Liberálna povrchnosť a katolícke tabu

.martin Hanus .názory

Vyhlásenie katolíckych biskupov k 70. výročiu deportácií Židov na Slovensku bolo síce horúcou udalosťou uplynulého týždňa, no autor týchto riadkov (minulý týždeň dovolenkoval) sa pri ňom ešte pristaví. Išlo totiž o významné vyhlásenie, ktoré si v mienkotvorných novinách zaslúži ocenenie aj kvalifikovanú kritiku. Pretože na vyhlásení je čo kritizovať. Škoda, že u nás ako zvyčajne ostalo len pri hundraní, ktoré strieľa naslepo.

Kým komentátor denníka Pravda ocenil vyhlásenie ako „nanajvýš pozitívne“ a na druhej strane oprávnene biskupom vyčítal, že prišlo až tak neskoro, komentátor denníka SME na ňom nenašiel žiadne pozitívum. To by neprekážalo, keby sa kritika dala brať vážne. Komentátor však biskupov kritizuje, že sa viac než obetiam venovali vysvetľovaniu, o čo Židia na Slovensku stále ešte dopadli lepšie než inde. Naozaj sme všetci čítali to isté vyhlásenie? Komentátor ďalej neváha označiť tvrdenie biskupov, že Svätá stolica „sa rázne postavila proti rasovému zákonodarstvu a deportáciám“, za prekrúcanie historických faktov. Uvedené svedčí o pomerne elementárnej neznalosti problematiky – nie však zo strany biskupov.
Skutočnosť, že Vatikán mal s predstaviteľmi vojnovej SR konflikt práve kvôli židovskej otázke a naozaj sa rázne staval proti rasovým zákonom aj deportáciám, je predsa dávno známa a dobre preskúmaná. Napokon, Marián Leško o zisteniach slovenských historikov k téme písal v SME už

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite