Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za zosnulým pápežom

.juraj Kušnierik .názory

17. marca zomrel a 20. marca bol pochovaný Papa Abba Šenudi, alebo El Baba Šenuda, pápež koptskej cirkvi.

Juraj Kušnierik

Nestáva sa často, že sa k smrti nejakého človeka vyjadrí v oficiálnom aj osobnom liste rímsky pápež, veľký imám univerzity Al-Azhar (v dlhom osobnom liste), štátny tajomník iránskeho ministerstva zahraničných vecí, americký prezident Barack Obama, šéf egyptských ozbrojených síl (ktoré majú v súčasnosti v krajine moc) aj najvyšší predstaviteľ Moslimského bratstva (ktoré ju bude mať).
Stalo sa tak po smrti pápeža Šenudu III.
Civilným menom sa volal Nazeed Gayed Roufail, jeho oficiálny titul bol Šenuda III., pápež Alexandrie a patriarcha celej Afriky na Svätom stolci svätého Marka Evanjelistu. Z toho vyplýva, že Šenuda III. bol hlavou koptickej ortodoxnej cirkvi v Egypte a tým vlastne aj na celom svete.
Nazeed (narodil sa 3. augusta 1923) vyštudoval históriu na káhirskej univerzite, neskôr sa stal stredoškolským učiteľom a po večeroch študoval teológiu. V roku 1954 sa stal mníchom v sýrskom kláštore v "kláštornej oáze" Wadi El Natrun, kde prijal meho otec Antonios el-Syriani. V roku 1962 sa stal biskupom pre vzdelávanie a dekanom Koptického ortodoxného teologického seminára, kde mu vtedajší pápež dal meno Šenuda.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite