Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smer a KDH. Naozaj najlepšia vláda?

.martin Hanus .názory

Jozef Majchrák si nedávno vyslúžil veľkú kritiku za to, že označil vládu Smeru s KDH ako najlepšiu povolebnú alternatívu. Z tých možností, ktoré sú dostupné. Kolega má určite pravdu v tom, že pakt KDH so Smerom netreba vopred démonizovať. Ale zmysluplnosť takejto vlády sa nedá merať iba mocenskou stabilitou a reformami v justícii.

Deň pred voľbami si ešte zhrňme tri vládne varianty, ktoré môžu vzniknúť z povolebného usporiadania. 


1. Smer bude mať väčšinu v parlamente. Nie je čo riešiť, prichádzajú červené zajtrajšky.


2. Koalícia Smeru s KDH, červeno-biela. Ďalší pomerne pravdepodobný variant, v ktorom bude sila KDH závisieť nielen od volebného zisku (bude stáť oproti 40 percentnému obrovi 8-percentný trpaslík alebo 11 percentný bonsaj?), ale aj od skladby nového parlamentu. Ak totiž do parlamentu prelezie aj SNS, Robert Fico si užije skvelú vyjednávaciu pozíciu –bude vábiť KDH a súčasne ho strašiť, že je tu aj radodajná SNS. KDH tak bude nútené ustupovať viac než by chcelo. Ale naopak, ak v parlamente vznikne tesná stredopravá väčšina s Matovičom, na koni bude v povolebných vyjednávaniach KDH – čo obra Fica donúti trochu skloniť hlavu.


3. Stredopravá vláda s Matovičom. Existuje vôbec šanca na vládu s takouto podporou? Autor týchto riadkov už napísal, že Matovičove rozbitie kandidátky bolo možno rozhodujúcim okamihom predvolebnej kampane. Zbavil sa tým viacerých ľudí, ktorí by sa zrejme dostali do parlamentu a boli by dôveryhodnými a predvídateľnými partnermi. Komu sa však bude chcieť po voľbách vládnuť s nevypočitateľným dobrodruhom? „Päťzlepenec“ s detektorom Matovičom je iste stále teoreticky reálny. Ale to by sa musela v jeho poslaneckom klube vyskytnúť veľká väčšina ľudí, ktorá by bola celkom nezávislá od Matoviča a mala pocit zodpovednosti za krajinu.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite