Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knihy, ceny, bulvár a čitatelia

.juraj Kušnierik .názory

Máme za sebou Cenu Anasoft litera aj Bookera. Polemika o tom, prečo ocenené knihy číta "málo ľudí" stále prebieha. A je dosť zaujímavá.

Juraj Kušnierik

Najprv zhrňme holé fakty:
Cenu Anasoft litera tento rok získala Piata loď Moniky Kompaníkovej.
Cenu Man Booker Prize získal Julian Barnes za knihu The Sense of an Ending.
Polemika spočíva v tom, či sú tieto knihy skutočne tie, ktoré by mohli prípadne zaujať aj viac než len zopár tisíc čitateľov, alebo ide skôr o výber úzkej, doseba uzavretej skupiny intelektuálov.
Na Slovensku túto otázku položil Rado Ondřejíček v článku Pre koho sú najlepšie knihy?, v ktorom naznačuje, že finálové knihy Anasoft litera, najprominentnejšej literárnej ceny na Slovensku sú prudko menšinovou záležitosťou, ktorá neoslovuje ani "literárnu strednú vrstvu".
Na jeho text zareagoval Tomáš Weiss, pražský vydavateľ a pracovník Artfora textom Knih kolem vás je čím dál víc - ale jakých, v ktorom ponúkal brilantnú a hlbokú analýzu slovenského knižného trhu. Zareagovala aj poetka a šéfka Ceny Anasoft litera Katarína Kucbelová článkom Pre koho sú teda najlepšie knihy a uviedla v ňom viacero dôležitých faktov, ktoré trochu zmierňujú pôvodné hypotézy Rada Ondřejíčka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite