Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miklošov zle zapnutý gombík

.martin Hanus .názory

Sotva uplynul týždeň a v Európe už naozaj každý zabudol, že s istou krajinkou tam kdesi pod Poľskom, kde sa kvôli eurovalu rozpadol dovtedy známy svet, bol chvíľku nejaký problém. Na stole sú oveľa vážnejšie veci: ohrozenie Francúzska, hroziaca vzbura nemeckých poslancov a fiškálna únia pre eurozónu. Viac v mojom pravidelnom Nemeckom (lepšie povedané Nemecko-slovenskom) diári.

Zdá sa, že euroval ohrozuje Francúzsko, a naopak, Francúzsko ohrozuje euroval. Nemecké denníky sú odvčera opäť vzrušené situáciou na finančných trhoch, keďže rizikové prirážky na desaťročné francúzske dlhopisy dosiahli po 16 rokoch nový rekord. A to už naozaj nie je zábavka: celá eurovalová záchranná akcia je postavená najmä na garanciách Francúzska a Nemecka.
Die Welt si všíma, že toprating Francúzska ohrozujú aj zvyšujúce sa garancie v eurovale. Keby si Francúzi neudržali tri áčka, malo by to závažné následky: navýšený euroval by zrazu stratil zmysel, pretože ratingové agentúry by už francúzske garancie vo výške 159 miliárd eur nebrali vážne. Aby sa palubná sila eurovalu (EFSF) zachovala, podľa Die Welt by za Francúzov boli nútení zaskakovať Nemci, ktorí by podľa prepočtov museli zvýšiť dnes zagarantovaných 211 miliárd eur v EFSF o ďalších 100 miliárd eur. A práve tu sa začína nemecká nočná mora: v dôsledku takto navýšených záväzkov totiž môže Nemecko prísť o najvyšší rating, čo by však bola už skutočná európska nočná mora, keďže euroval by sa v takom prípade začal potápať ako Titanic. Viac si radšej nepredstavujme, azda len toľko, že v marci na Slovensku by v takomto prípade nezískal vyše 50 percent eurovalista Fico, ale prorok Sulík (vyberte si, čo z toho je väčšia slovenská nočná mora.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite