Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Grécko: bankrot sa odkladá

.martin Hanus .názory

Milí čitatelia, ak sa kvôli tvrdohlavému Sulíkovi, ktorý údajne ohrozuje euroval, euro a dokonca aj samotný mier v Európe, strhávate v noci zo snov, doprajte si ešte pokojný spánok. Nemeckých politikov, novinárov a ekonómov zatiaľ nijako zvlášť netrápi, čo spraví Slovensko s eurovalom. Vášnivo diskutujú o inom: o finančných pákach, o Spojených štátoch európskych a teraz najmä o Grécku. Viac v mojom Nemeckom diári.

Ministri financií včera odložili zaslanie osemmiliardovej tranže do Grécka z októbra na november. Aj toto rozhodnutie dnes prinieslo paniku na trhoch, neistotu v bankách a veľký prepad franzcúzsko-belgickej Dexie, ktorej oba štáty prisľúbili pomoc. Nemenej  vzrušujúcejšie chýry priniesol Financial Times Deutschland. Podľa ekonomického denníka, ktorý nemá práve povesť klebetnej trhovníčky, sa grécky premiér Giorgos Papandreou zhováral s dôverníkmi o svojej demisii už dva krát za posledné tri týždne. Vraj už nevládze znášať protesty Grékov voči úsporným opatreniam na jednej strane a tlak EÚ a MMF na druhej strane. Hovorca gréckej vlády informácie denníka dôrazne odmietol ako “blbosti”. FTD však zrejme viac verí svojim zdrojom zvnútra, podľa ktorých unavený Papandreou aj tak “skôr či neskôr” šmarí uterákom.

Podľa komentátora FTD však socialista Papandreou “nesmie odísť”, pretože je “najdôležitejším garantom reforiem v Grécku”. Denník pripúšťa, že jeho vláda by mohla robiť niektoré veci rýchlejšie, ale premiéra chváli za to, že napriek mohutnému domácemu odporu to myslí s premenou Grécka úplne vážne. Jeho demisia by tak mala podľa komentátora hrozné následky: bláznenie finančných trhov, politické ochromenie Grécka na dlhé mesiace, následne predčasné voľby, po ktorých by sa ujala moci populistická a protireformne naladená opozícia.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite