Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemci v eurovale a Sulík v ARD

.martin Hanus .názory

Hlasovanie v krajine, bez ktorej by už na euro nesvietilo slnko, je za nami: Nemeckí poslanci schválili jasnou väčšinou navýšenie eurovalu, a tak celá eurozóna v najbližších dňoch otočí svoje krky na Slovensko. Ale nenamýšľajme si, že budeme pupkom Európy, na ktorom to stojí a padá. Viac v prehľade prvých komentárov na schválený euroval v Nemeckom diári Martina Hanusa.

Ivan Mikloš sa minulý týždeň v Lampe zaštiťoval serióznou ekonomickou tlačou, ktorá to vraj vidí s eurovalom podobne ako on. Ako príklad uviedol aj renomovaný Handelsblatt. No – keby sme chceli byť veľmi sarkastickí, odporučili by sme ministrovi objednať si pár lekcií nemčiny u kamaráta Sulíka. 
Handelsblatt totiž v komentári „Pretože nevedia, čo činia“ nad práve schváleným eurovalom nijako neplesá. S iróniou pripúšťa, že nemecké deti si raz v elektronickej učebnici dejepisu prečítajú, že 29. septembra 2011 väčšina poslancov zachránila Nemecko pred útokmi špekulantov a priniesla Európe časy mieru a blahobytu. „Ale veľmi pravdepodobné to nie je,“ píše a pokračuje: „Pravdepodobné je, že naše deti zistia, že ich rodičia a nimi zvolení zástupcovia uviedli do chodu mechanizmus, ktorý ich obral o finančnú nevinnosť prv než sa narodili. Mechanizmus (...), ktorý za ich života povedie k tomu, že Európa v porovnaní s inými hospodárskymi celkami upadne do bezvýznamnosti.“ Podľa komentátora lepšou metódou než uchyľovať sa k výhovorkám, že v súčasnom eurovale ide len o garancie, by bolo nasledovať jednoduché uzávery: napríklad pustiť Grécko do bankrotu. Pretože hoci sa do záchrany tejto krajiny investuje, neprestajne rastie jej zadlženie. Podľa Handelsblattu by sa mal umožniť odchod z eurozóny aj ďalším krajinám, aby „sa mohli poslať vo všetkej dôstojnosti do konkurzu“. Záver: „Škoda, že toto všetko dnes v parlamente zaniklo. Naše deti sa nás raz na to budú pýtať.“ 

Konkurenčný ekonomický denník Financial Times Deutschland (FTD) stojí na rozdiel od Handelsblattu za eurovalom. Podľa ich prvého komentára kancelárska väčšina zaisťuje pokračovanie Merkelovej vlády ako aj pokračovanie spoločnej meny. Denník však vyčíta ministrovi financií Wolfgangovi Schäublemu, že nehovorí jasne, či je za využitie finančnej páky v rámci eurovalu (len na vysvetlenie: množia sa úvahy, že práve schvaľovaný euroval čoskoro získa bankovú licenciu a bude neobmedzene nakupovať dlhopisy viac či menej ohrozených krajín).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite